forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 10:34:44

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669688 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Przechowywanie mięsa wieprzowego
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Przechowywanie mięsa wieprzowego  (Przeczytany 31656 razy)
MW
Go


Email
Odp: Przechowywanie mięsa wieprzowego
« Odpowiedz #20 : 2008-02-01, 13:12:08 »

Cytuj
kadar, miesa czy czegokolwiek innego, po rozmrozeniu NIE-WOL-NO !!!! zamrazac

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2387.0
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Przechowywanie mięsa wieprzowego
« Odpowiedz #21 : 2008-09-10, 10:59:21 »


Cytuj
kadar, miesa czy czegokolwiek innego, po rozmrozeniu NIE-WOL-NO !!!! zamrazac
Jestam ciekawy dlaczego? Ktoś wie?
Cytuj

Namnażają się (ponoć) bakterie po rozmrożeniu.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Przechowywanie mięsa wieprzowego
« Odpowiedz #22 : 2008-09-10, 11:02:14 »

Nigdy tego nie robię,bo tak własnie słyszałam jak napisałaś Ewo,ale teraz mi przyszło na myśl pytanie,czy w zamrażalniku w ujemnej oczywiście temperaturze,te bakterie nie zginą? (choćby jednak ginęły,to i tak nie zdobyłabym sie na to,aby zjeść potem mięso już wczesniej rozmrożone).
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Przechowywanie mięsa wieprzowego
« Odpowiedz #23 : 2008-09-12, 16:19:38 »

Zmiany mikrobiologiczne.
W produkcie zamrożonym część mikroflory ginie, natomiast w stosunku do większości drobnoustrojów niskie temperatury działają jedynie w stopniu bakteriostatycznym, tzn. nie zabijają, lecz hamują tylko ich rozwój. Dlatego też mięso po rozmrożeniu psuje się o wiele szybciej niż mięso świeże na skutek intensywnego rozmrażania się drobnoustrojów, które przetrwały proces mrożenia, a po rozmrożeniu uzyskały dla rozwoju niezbędne warunki termiczne. Należy również podkreślić, że jakość mięsa mrożonego i jego trwałość podczas magazynowania zależy w dużym stopniu od stanu bakteriologicznego przed zamrożeniem. Im surowiec jest mniej zakażony, a proces mrożenia przeprowadzony został prawidłowo, tym większa istnieje gwarancja dobrej jakości mięsa po okresie składowania. Dlatego też zabronione jest mrożenie mięsa, które wykazuje nieprawidłowe cechy jakościowe przed zamrożeniem, lub powtórne zamrażanie mięsa już rozmrożonego.
Zapisane
mr_smok
Go


Email
Odp: Przechowywanie mięsa wieprzowego
« Odpowiedz #24 : 2008-09-12, 16:35:29 »

mieso wieprzowe poddane obrobce cieplnej wytrzymuje u mnie w lodowce(nie zamrazalniku ) okolo miesiaca.przedluzanie terminu zjadliwosci uzykuje sie tez przez wedzenie  lub suszenie . mozna tez zaprawiac miesko w weka.zrobic cos w stylu kielbasy sloikowej lub wlasnie salcesonu .taka obrobka cieplna rowniez przedluza okres spozywalnosci produktu.
Zapisane
ziutek
Go


Email
Odp: Przechowywanie mięsa wieprzowego
« Odpowiedz #25 : 2008-12-18, 09:37:55 »

oszukują nas na wyrobach, szynki, balerony, lepsze kiełbasy
oszukują nas i na mięsie, szprycując je fosforanami, najpierw nie umiano tego robić, potem było 5g/1kg, 7g/1kg, przed wejściem do UE było 12 g/1kg, w tej chwili norma to 15g/1kg,
robi się z kg mięsa 2 kg a może i więcej,
dlatego jeżeli nie ma dostępu do świnek wiejskich na własnych paszach to lepiej kupować w małych masarniach, supermarkety omijać szerokim łukiem
Sokołów to belgijskie świnie przerabiane w Polsce pod polską nazwą,
to się nie nazywa BELGIX tylko Sokołów, bo każdy myśli, że polskie

to jest to samo co te kurczaki po 5zł.

Zapisane
renia
Go


Email
Odp: Przechowywanie mięsa wieprzowego
« Odpowiedz #26 : 2008-12-18, 10:32:09 »

Na kursie " Minimum Sanitarne ", słyszałam, że mięso rozmrożne, po poddaniu obróbce termicznej jest wolne od bakterii i wolno je ponwnie zamrażać. Z  pewnością tak postępują /a może i jeszcze gorzej /w gastonomii Mad. Ja wolę tego nie stosować, dlatego nie polecam. :)renia
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Przechowywanie mięsa wieprzowego
« Odpowiedz #27 : 2008-12-18, 11:01:08 »

Na kursie " Minimum Sanitarne ", słyszałam, że mięso rozmrożne, po poddaniu obróbce termicznej jest wolne od bakterii i wolno je ponwnie zamrażać. Z  pewnością tak postępują /a może i jeszcze gorzej /w gastonomii Mad. Ja wolę tego nie stosować, dlatego nie polecam. :)renia
 

Dlaczego tak nie robisz i dlaczego tego nie polecasz?
Cale moje zycie tak robilem i podejzewam, ze wszyscy tak robia.

Jak kupuje a zawsze kupuje cala swinie, partuje "grubo" mroze a nastepnie jak potrzebuje np. schabowe to wyciagam pol schabu , robie z niego np kotlety i pieczen. Kotlety jem jednego dnia, reszte kotletow mroze, na drugi dzien jem pieczen i to co zostaje tez zamrazam.....na zas
Zapisane
renia
Go


Email
Odp: Przechowywanie mięsa wieprzowego
« Odpowiedz #28 : 2008-12-18, 12:43:06 »

Dięki Adampio, wydawało mi się to logiczne, ale lubię być przezorna/ albo, raczej jestem bojażliwa/. Teraz to już nie mam obaw i jak bedę miała za dużo rozmrożonego mięsa, to nie będę bała się zamrażać ponownie, oczywiście po ugotowaniu, czy smażeniu. :)pozdrawiam, renia
Zapisane
^ToM^
Go


Email
Odp: Przechowywanie mięsa wieprzowego
« Odpowiedz #29 : 2008-12-18, 21:56:16 »

Ja uwazam, ze mieso zamrozone, przynajmniej to do ktorego mamy dostep w polsce, nie nadaje sie do konsumpcji po rozmrozeniu. Zauwazylem, ze /konkretnie karkowka/ jak zamroze i za kilka dni wyjme z zamrazarki, inaczej zachowuje sie w trakcie obrobki cieplnej. Nie wiem dlaczego. Czy to mieso jest uzdatniane jakimis skladnikami, ktore degeneruja sie w procesie zamrazania? W kazdym razie widze roznice, swieze mieso na patelni i rozmrozone. Cios musi byc na rzeczy.
Wracajac do tematu watku i wieku autora, ktory chce robic wlasnorecznie salcesony, gotowac wywary z kosci szpikowych itd, to jestem bardzo zdziwiony. DO jest prostsza w stosowaniu.
Pozdr
maf


wynika  to z faktu, iz mieso  podczas procesu zamrazania zmienia swoje wlasnosci. zachodza w nim nieodwracalne zmiany enzymatyczne, fazowe i inne. stad tez po rozmrozeniu musi byc inne niz swieże prosto od rzeźnika.
pozdro
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Przechowywanie mięsa wieprzowego
« Odpowiedz #30 : 2014-10-23, 20:39:24 »

oszukują nas na wyrobach, szynki, balerony, lepsze kiełbasy
oszukują nas i na mięsie,...


Może dlatego, że czując się oszukiwanymi korzystają w pierwszej kolejności z cechy naśladowczej(która to stanowi pierwowzór cechy przystosowawczej) bez udziału przepracowanego od wieków umysłu.
Zapisane
Strony: 1 [2] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 19 zapytaniami.