Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Parówki dla... konia? (Przeczytany 8843 razy)
|
tomangel
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
.....Okazuje się, że zmielone ziarno owsa lub skrobia owsiana świetnie spełnia swoją rolę jako zamiennik tłuszczu. Dodatek tego zboża do mięsa w ilości 2,5 proc. pozwolił krakowskim naukowcom obniżyć zawartość tłuszczu w parówkach do 20 proc., a soli do 1,4 proc. Udało się również zmniejszyć ilość azotynów do bezpiecznego poziomu......czyli wcześniej poziom azotynów nie był bezpieczny, a parówki sprzedawali?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Bardzo dobrze, bo owies jest super: białka strawnego 9% (sporo argininy, lizyny, leucyny, metioniny, fenyloalaniny i tryptofanu), wyciągu eterowego 4,8% i tylko 59% BAW. Najzdrowsze zboże! Tylko niech dokładnie oznaczają, że to parówki owsiane, bo nie wolno oszukiwać konsumenta. Dobre - "owies o smaku parówek"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
A co do azotynów, to pochodzą z soli peklującej i dlatego straszą nią w mięsie, choć nic nie wspominają o azotynach w roślinkach. Cytuję: "Wystąpieniu zatruć azotynami sprzyja wysokie nawożenie azotem pastwisk, zielonek (mój dopisek: nowalijek typu sałata, kalafior, kapusta, ogórek, pomidor... również z gruntu) i buraków niedługo przed zbiorem... ... W Polsce w ciągu ostatnich lat przypadki zatruć azotynami znacznie wzrosły, zwłaszcza u bydła żywionego liśćmi buraczanymi." Trująca norma to powyżej 3tys. ppm. PS azotyny zamieniają hemoglobinę w methemoglobinę - niezdolną do przenoszenia tlenu, a dającą piękny czerwony kolor mięsu peklowanemu. Ale mięso przecież nie musi już być zaopatrywane w tlen
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
ponoc tylko do watrobki nie da sie za bardzo nic wstrzyknac zreszta po co wstrzykiwac, przeciec podrobow sie nie je
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Ale spindoktorzy od diety wymyślili, że: "za dużo witaminy A i się kumulują w wątrobie toksyny - dlatego jest niejadalna". PS nie jada się wątrób ze starych zwierząt (rozpłodników), ale prawidłowo tuczone zwierzęta mają mniej "toksyczne" podroby nawet od zdrowej, ekologicznej marchewki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Czy parówki są pełnowartościowe aminokwasowo? Bo nasz młodszak teraz praktycznie tylko to ze zwierzęcych je...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|