Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Chciałem się upewnić... (Przeczytany 17287 razy)
|
brzeti
Go
|
A i bardzo istotne - należy maksymalnie ograniczyć w dzisiejszych czasach dostarczanie z pokarmem puryn i pirymidyn
A o tym jeszcze nie słyszałem . Chyba nie musimy się obawiać kwasu moczowego? Proszę o wyjaśnienie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Jesli nie będziemy przesadzali z jedzeniem,mam na mysli,że jesli nie bedziemy się objadać,przejadać itd.,to nie grozi nam "przedawkowanie" tych puryn.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Oraz inne "zdrowotne" rady hab. specjalistów : Zupy gotuj wyłącznie na wywarach warzywnych, bo są wolne od puryn.
Wołowinę, cielęcinę, drób gotuj lub duś w wodzie, bez tłuszczu
Jeśli nie możesz się obejść bez wędlin, proś w sklepie o jak najcieńsze plasterki. Nie przekraczaj dziennej porcji 10 dag mięsa i wędlin łącznie
Możesz jeść ziemniaki gotowane, ale będą zdrowsze, jeśli upieczesz je w folii
Jeżeli masz nadwagę, do słodzenia napojów używaj słodziku (aspartamu). Tekst: Anna Jarosz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Oraz inne "zdrowotne" rady hab. specjalistów : Zupy gotuj wyłącznie na wywarach warzywnych, bo są wolne od puryn.
Wołowinę, cielęcinę, drób gotuj lub duś w wodzie, bez tłuszczu
Jeśli nie możesz się obejść bez wędlin, proś w sklepie o jak najcieńsze plasterki. Nie przekraczaj dziennej porcji 10 dag mięsa i wędlin łącznie
Możesz jeść ziemniaki gotowane, ale będą zdrowsze, jeśli upieczesz je w folii
Jeżeli masz nadwagę, do słodzenia napojów używaj słodziku (aspartamu). Tekst: Anna Jarosz Ja piernicze !!! (chciało by się użyć innych słów).To masakra ! Ten aspartam najlepszy ,no naprawdę chciałoby się coś rzec konkretnego,ale nie wypada Cieniutkie plasterki wędlin-pewnie jeszcze tych "napompowanych"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Tekst: Anna Jarosz Myslisz,że to on nazwiska,są takie "przekonania dietetyczne"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Zamiast "on" to "z" -coś pewnie "wycinałam" i mi zostało to "on" .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Podobno dawniej szlachta "chrzciła" chłopów od ich upodobań stąd różne smieszne nazwiska. ale nie wnikając, ten artykuł o zdrowotności aluminium i aspartamu wraz z podpisem autorki wygląda jak niezły żart A z tymi purynami to może jest tak jak z cholesterolem? Czyli, że natura sama sobie szkodzi i tworzy takie "chorobotwórcze potworności" i trzeba ją poprawiać produkując jakieś zdrowe sztuczne mięso bez puryn wzorem margaryny..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
... zdrowe sztuczne mięso bez puryn wzorem margaryny..
O! Tego w najbliższym czasie powinniśmy się spodziewać-bedzie mięso o smaku wieprzowiny,baraniny itd. ,no i pewnie zapachy tez bedą bardziej intensywne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|
|