Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Czyli „Znaj proporcje Mocium Panie!” (Przeczytany 4991 razy)
|
zbynek
Go
|
Coraz więcej jest dowodów na to, że ten sam skład diety, zrozumiany przez proporcje pomiędzy podstawowymi składnikami energetycznymi – białkami, tłuszczami i węglowodanami, może różnie wpływać na różne osoby.O ile uważa się, że niskotłuszczowa dieta zapobiega rozwojowi otyłości, o tyle dieta wysokotłuszczowa nie gwarantuje, że ktoś będzie otyły. Mimo że większość osób z nadwagą i otyłością ma skłonności do preferowania pożywiania bogatego w tłuszcze, to są również osoby, które jedzą tłusto i nie przybierają na wadze, lecz pozostaje szczupłe, utrzymując wskaźnik masy ciała BMI w normie. Z drugiej strony wiemy również, że nawet jeśli jemy chudo, to przejadanie się węglowodanami też może powodować tycie, zwłaszcza jeśli są to węglowodany proste, których źródłem są wszelkiego rodzaju słodkości.
Aby zrozumieć, w jaki sposób osoby o różnych preferencjach pokarmowych utrzymują stałą masę ciała, badacze z Uniwersytetu w Leeds postanowili przeprowadzić serię eksperymentów. Wyłonili oni wśród młodych, szczupłych ludzi takich, którzy na co dzień jadali zdecydowanie tłusto oraz tych, których dieta była w sposób istotny chudsza. Tych pierwszych, dostarczających sobie wraz z pożywieniem 44% kalorii z tłuszczów, nazwano w skrócie HF (angl. high fat), natomiast tych drugich, którzy dostarczali sobie ok. 30% kalorii z tłuszczów (czyli blisko 15% mniej) - LF (z angl. low fat). Obserwacje, jak i wnioski z ich badań były bardzo interesujące. http://www.fit.pl/dietadlaciebie/jaki_typ_8211;_taka_dieta,98,18,9,1171,1429,2532,0,0.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
W ostatnim roku lawinowo przybywa doniesień naukowych szczególnie w piśmiennictwie anglosaskim, o "dobrotliwym" wpływie diety wysokotłuszczowej, niskowęglowodanowej na ludzi chorych, przy czym im bardziej ta dieta jest zbliżona do podanej przez Jana Kwaśniewskiego proporcji BTW - tym korzystniejsze wyniki uzyskują badacze. A więc wkrótce można się spodziewać ogłoszenia jakiejś nowej rewolucyjnaj superdiety opartej na złotej proporcji, która potwierdzi po czterdziestu paru latach (parę lat zajmie naukowcom ustalenie optymalnego BTW w diecie), to co pisał pod koniec lat sześćdziesiątych XXw. Jan Kwaśniewski. Jedyny problem w tym, że tyle pracy naukowej i żadnego przełomowego odkrycia, a jedynie przełomowe potwierdzenie Diety Optymalnej. Ale właśnie dlatego chwała im za to.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ja lubię zjesć orzechy po posiłku, a to dlatego, że między posiłkami zładłabym ich za duzo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|