Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: GOLONKO Z ZIELONYM BOBEM. (Przeczytany 3206 razy)
|
MORGANO
Go
|
GOLONKO Z ZIELONYM BOBEM. Składniki. 1500g Golonka peklowana b/k 1000g Wywar z golonka 1350g Bób mrożony gotowany /3 paczki/ 500g Cebula 250g Pietruszki 100 g Włoszczyzna krojona w paski 150g Smalec Pieprz. magii, kostki rosołowe Sposób przygotowania. Peklowaną golonkę gotujemy 1,5 godziny z włoszczyzną. Cebulę pokrojoną w kostkę należy zeszklić na smalcu. Po ugotowaniu obrane z kości z golonki kroimy na kawałki tak jak na gulasz. Pokrojoną golonkę przekładamy do brytfanki z cebulą i podsmażamy. Mrożony bób wrzucamy do wrzącej wody i po zagotowaniu na małym ogniu gotujemy 2 minuty. Po ostudzeniu bób obieramy ze skórki i łączymy z golonką. Całość rozcieńczamy wywarem, który uzyskaliśmy z gotowania golonki. /około 700g -1000g całość musi być w miarę płynna gęsta/. Dodajmy do smaku przyprawy według uznania. Na końcu tuż przed podaniem dodajemy obowiązkowo pokrojone liście pietruszki całość mieszamy i podajemy. Do gotowania golonki można dodać pokrojoną włoszczyznę.
Uwaga – Nie wolno żałować pokrojonych liści pietruszki. Dodają niesamowity smak potrawie.
Ogółem 4850 g B-T-W 413,7 – 547,7 – 227,6 /7500 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 8,5 – 11,3 – 4,7 /150 kalorii / 500 gram porcja 1 osobowa B-T-W 42,6 – 56,5 – 23,5 /770 kalorii / Stosunek B-T-W 1: 1,3 : 0,6
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|