MORGANO
Go
|
OMLET MAMURKOWY.
Składniki. 100 g szpinaku 300g jajek /6 szt. / 50g śmietany 30% / 5 łyżek / 100 g cebula /1 cebula / 100 g pomidor /1 pomidor / łyżeczka 100 g ogórek konserwowy 30 g oliwy z oliwek / 3 łyżki / sól, ocet, pieprz, gałka muszkatołowa,
Sposób przygotowania. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidor umyć, pokroić w małą kostkę. Kapary osączyć z zalewy (ogórek pokroić w kostkę). Ocet winny, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, pokrojoną cebulę, pomidora kapary wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak umyć, osuszyć, pokroić. Jajka roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodać szpinak, wymieszać. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wlać masę szpinakowo-jajeczną, smażyć pod przykryciem około 8 minut. Omlet odwrócić ostrożnie na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty bez przykrycia. Pokroić na porcje, po dawać z sosem.
Ogółem 1230g B-T-W 54,1 – 203,0 – 44,0 / 2270 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 4,4 – 17,3 2,8 / 180 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 11,0 - 43,3 – 7,0 /460 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 3,9 : 0,6
|