MORGANO
Go
|
MIELONE KOTLETY Z RYBY. Składniki. 350 g filetów rybnych 100 g słoniny 100 g cebuli /2 cebule / 50 g masła do pieczenia /lub olej / 50 g jajka /1 szt. / 60 g otręby 50 g pietruszki /1 pęczek / sól 1/2 łyżeczki, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach odcisnąć. Rybę pokroić w pasy, usunąć ości. Słoninę pokroić w kostkę, obraną cebulę na ćwiartki, pietruszkę opłukać. Wszystkie składniki oraz rybę zemleć w maszynce do mięsa, przy czym odciśniętą bułkę na samym końcu. Masę wymieszać z jajkiem i solą doprawić do smaku pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Uformować 4 kotlety. Na patelnię wylać taką ilość tłuszczu, by całe jej dno było zakryte. Tłuszcz rozgrzać. Kotlety usmażyć na średnim ogniu najpierw z jednej, potem z drugiej strony na złoty kolor.
Ogółem 760 g B-T-W 92,5 – 141,6 – 50,3 /1840 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 1,2 – 18,6 – 6,6 / 240 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 30,4 – 46,6 – 16,6 /610 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,5 : 0,5 B+T /250 g = 77,0 g
|