MORGANO
Go
|
ZAPIEKANE KLOPSIKI Z WĄTRÓBKI.
Składniki. 600g Kapusta kiszona 400g Wątróbka wieprzowa 150g Ziemniaki 150g Wywar rosołowy 100g Jajka całe 2 szt 100g Cebula 100g Smalec 50g Bułka tarta przyprawy : 2 ząbki czosnku, majeranek, pieprz, sól
Sposób przygotowania. Cebulę i czosnek kroimy i dusimy na smalcu. Ugotowane ziemniaki, wątróbkę wieprzową, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa na jednolitą masę. Do masy dodajemy 2 całe jajka, majeranek pieprz oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy. W zwilżonych rękach formujemy klopsiki, a następnie panierujemy je w tartej bułce. Klopsiki układamy na metalowej posmarowanej tłuszczem formie i zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut. Kapustę dusimy około 30 minut. Następnie doprawiamy do smaku odrobiną wegetty lub kostką rosołową. Klopsiki układamy na kapuście. Jako dodatek proponuję ziemniaki piure ze skwarkami i podsmażaną cebulką.
Ogółem 1650g B-T-W /112,7/ - /133,7/ - /97,3/ - /2040 kalorii/ 100g produktu B-T-W /6,8/ - /8,1/ - /5,9/ - /125 kalorii/ 350g porcja 1 osobowa B-T-W /23,9/ - /28,4/ - /20,6/ - /435 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 1,2 : 0,9 B+T/350g=52,3g
Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem.
|