MORGANO
Go
|
ROLADKI Z SOLI W SOSIE PIETRUSZKOWYM.
Składniki. 800 g filetów z soli 400g śmietany 30% 100 g cebulki /3 szalotki/ 250 g wytrawnego białego wina 100g masła 50 g pietruszki natka /1 pęczek/ sok z l cytryny, sól, pieprz.
Sposób przygotowania. Filety opłukać, osuszyć przekroić wzdłuż na pół. Rybę skropić sokiem z cytryny oprószyć solą i pieprzem. Pietruszkę opłukać i osuszyć. Kilka małych gałązek odłożyć do dekoracji. Resztę posiekać. Szalotki oczyścić i drobno pokroić Kawałki ryby posypać 2 łyżkami posiekanej natki, zrolować i spiąć wykałaczkami. Szalotkę zeszklić na maśle, wlać wino, zagotować. Do gorącego wywaru włożyć rybę i zostawić na około 8 minut. Roladki wyjąć z wywaru i odstawić w ciepłe miejsce. Do wywaru dodać śmietanę, zagotować, dodać resztę posiekanej pietruszki, sos doprawić solą i pieprzem udekorować pietruszką podawać z sosem i ryżem.
Ogółem 1700g B-T-W 145,0 – 208,6 – 26,2 / 2560 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 8,5 – 12,3 – 1,5 / 150 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 21,3 – 30,7 – 3,9 / 380 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,4 : 0,2 B+T/250g – 52,0g
|