Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: MOLIBDEN. (Przeczytany 2958 razy)
|
MORGANO
Go
|
MOLIBDEN. Molibden jest zaliczany do mikroelementów niezbędnych dla organizmu, jednak nie wykazano ewidentnych skutków jego niedoboru u człowieka. Molibden wchodzi w skład następujących metaloenzymów oksydazy ksantynowej, oksydazy aldehydowej, oksydazy siarczynowej, a także innych metaloezymów biorących udział w metabolizmie białek, tłuszczów i puryn. Stanowi zasadniczą część enzymu odpowiedzialnego za wchłanianie żelaza. Największe stężenie molibdenu w organizmie ludzkim stwierdzono w wątrobie i nerkach, w tkance kostnej i zębach.
Niedobór Niedobory molibdenu spotyka się rzadko. Niewłaściwa dieta, Np. jedzenie w stołówkach, gotowe dania do podgrzania, konserwy — mogą prowadzić z upływem lat do niedoboru molibdenu w organizmie. Objawami niedoboru molibdenu są przedwczesne starzenie i impotencja.
Nadmiar Nadmiar powoduje powstawanie skazy moczanowej, bóle i obrzęki stawów Nadmiar może wywoływać objawy niedoboru miedzi Metal ten może też wywoływać zaburzenia metabolizmu wapnia i fluoru w tkance kostnej.
Źródła Szczególnie bogate w molibden jest ziarno pełne, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, mleko i sery zielone warzywa liściaste, jarzyny, mięso i podroby. / z mojego archiwum Morgano/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|