MORGANO
Go
|
SCHAB Z ŚLIWKAMI.
Składniki. 1000 g schabu karkowego bez kości 200 g suszonych śliwek bez pestek 200 g pomarańcze 150 g czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, imbir 2-3 goździki.
Sposób przygotowania. Śliwki sparzyć. Powidła wymieszać z 1/3 wina i szczyptą imbiru. Schab opłukać, rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Mięso posmarować powidłami. Kilka śliwek odłożyć, resztę ułożyć w 3 rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać ściśle bawełnianą nicią. Pomarańcze sparzyć, cienko obrać. Skórkę pokroić w wąskie paseczki. Z miąższu wycisnąć sok. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć mięso, zrumienić. Razem z tłuszczem przełożyć do brytfanny, dodać skórki z pomarańczy i goździki, wlać 3-4 łyżki wody, oprószyć pieprzem. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 polewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia dodać odłożone śliwki, podlać sokiem pomarańczowym i resztą wina.
Ogółem 1550g B-T-W 173,6 – 139,6 – 125,1 /2450 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 11,2 – 9,0 – 8,1 /160 kalorii / 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 22,4 – 18,0 – 16,1 /320 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,8 : 0,7 B+T/200g – 40,4g
|