MORGANO
Go
|
FASZEROWANA GOLONKA WIEPRZOWA.
Składniki. 1000 g golonki wieprzowej 100 g pietruszki /2 pęczki/ 200 g piwa 50 g orzechów włoskich 50 g masła 30g mąki 1 pęczek naci selera i por pieprz, tymianek, liść laurowy 1 łyżeczka bulionu mięsnego w proszku
Sposób przygotowania. Mięso wyjąć ze skóry, nie przecinając jej, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanymi włoskimi orzechami, pietruszką i pieprzem. Skórę napełnić farszem i zaszyć. Na dno garnka wrzucić warzywa, ułożyć na nich mięso, całość zalać wodą w taki sposób, by mięso było lekko zanurzone. Dodać kości, gotować aż golonka będzie miękka (ok. 2 godz.). Golonkę grillować 15 minut, polewając piwem. Masło roztopić, dodać mąkę, na chwilę zwiększyć ogień, by utworzyła się piana. Dodać połowę wywaru z golonki, zagotować. Dodać bulion mięsny w proszku, doprawić do smaku. Sos gotować 10 minut na małym ogniu.
Ogółem 0000g B-T-W 271,5 – 590,9 – 146,3 / 6990 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 14,3 – 31,1 7,7 /370 kalorii / 350 gram porcja 1 osobowa B-T-W 50,0 – 108,8 – 27,0 / 1290 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 2,2 : 0,5 B+T/350g – 158,8g
|