MORGANO
Go
|
WITAMINA B5. Inne nazwy: Kwas pantotenowy Bios II, czynnik przesączalny II. Kwas pantotenowy należy do najmniej trwałych witamin z grupy B. Jest jednym z elementów składowych koenzymu A, którego synteza jest uzależniona od podaży kwasu pantotenowego. W diecie. Kwas pantotenowy, jako składnik koenzymu A, wpływa na przemiany tłuszczowo-białkowe, obniżając znacznie poziom cholesterolu, a także wspomagając proces pigmentacji włosów zapobiega ich siwieniu. Bierze udział w syntezie hormonów sterydowych i innych związków chemicznych. Uczestniczy w syntezie hemu do hemoglobiny i cytochromów, w wytwarzaniu przeciwciał, a także bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych.
Niedobór Objawami niedoboru witaminy B5 są: zespół piekących stóp, zmęczenie, osłabienie, bóle głowy i brzucha, nudności i wymioty, zmniejszenie odporności immunologicznej, zmiany w skórze, zaburzenia pigmentacji włosów.
Nadmiar Objawy nadmiaru witaminy B5 obserwuje się rzadko. U niektórych osób stwierdzono objawy uczulenia.
Źródła Największe ilości kwasu pantotenowego zawierają: drożdże, wątroba wieprzowa, wątroba cielęca, jaja, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb, mięso wieprzowe, mięso wolowe, chleb biały, mleko, ziemniaki, szpinak, marchew, kapusta. / z mojego archiwum Morgano/
|