MORGANO
Go
|
OMLET Z PIECZARKAMI.
Składniki. 200 g pieczarek 50 g cebuli 200 g jajek 4 szt 50 g śmietany 30% słodkiej 2 łyżki oleju, łyżka masła, natka, sól, pieprz.
Sposób przygotowania. Cebulę podsmażyć na łyżce oleju. Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać do cebuli, chwilę razem smażyć. Oprószyć solą i pieprzem. Jajka starannie roztrzepać z śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Po pół łyżki masła i oleju nie zbyt mocno rozgrzać na patelni. Wlać połowę jajek. Smażyć, od czasu do czasu podważając brzegi ścinających się jajek. Omlet zsunąć na talerz. Na połowie ułożyć część pieczarek, przykryć pozostałą połówką Posypać połową natki. W ten sam sposób usmażyć drugi omlet. /Dla wygody jajek ze śmietaną po zmiksowaniu rozlewam do dwóch szklanek masę na pół, wówczas każdy omlet jest jednakowy/.
Ogółem 500g B-T-W 32,2 – 37,0 – 12,1 / 510 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 6,4 – 7,4 – 2,4 / 100 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 16,1 – 18,5 – 6,1 /250 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,1 : 0,4 B+T/250g – 34,6g
|