forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 02:50:15

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  FLUOR.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: FLUOR.  (Przeczytany 6522 razy)
MORGANO
Go


Email
FLUOR.
« : 2006-12-07, 04:24:58 »

FLUOR.
Fluor wchodzi w skład tkanki kostnej i szkliwa zębów. Zapobiega próchnicy zębów oraz wzmacnia kości.

Niedobór
Niedobór fluoru prowadzi do próchnicy

Nadmiar
Nadmiar fluoru powoduje fluorzycę zębów, brzydko przebarwiającą i osłabiającą szkliwo, skutkuje też zaburzeniami przemiany materii. Fluor wchodzi w skład większości past do zębów, dlatego jeśli woda pitna, z której korzystamy, jest fluoryzowana, należy takie pasty stosować z umiarem. Objawy zatrucia mogą wystąpić przy spożyciu od 20 do 80 mg dziennie.

Źródła
Najważniejszymi źródłami fluoru są herbata, ryby morskie i rośliny kapustne, fluorowana woda pitna.
/ z mojego archiwum Morgano/

Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: FLUOR.
« Odpowiedz #1 : 2016-02-02, 17:08:42 »

Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: FLUOR.
« Odpowiedz #2 : 2016-02-02, 18:02:24 »

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: FLUOR.
« Odpowiedz #3 : 2016-02-02, 18:09:53 »

 Laughing
Podatność  kości na złamania zależy głównie od ilości białka w kości, a nie od gęstości rusztowania mineralnego, ale nie będę się na ten temat rozpisywał, bo to nudne dla mnie.  Cool
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: FLUOR.
« Odpowiedz #4 : 2016-02-02, 18:29:39 »

od ilości białka w kości
... od ilości "żywego" białka w kości ...
 Wink
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: FLUOR.
« Odpowiedz #5 : 2016-02-02, 18:42:29 »

http://badania.net/tajemnice-pajeczej-nici/
Cytuj
Głównym składnikiem pajęczej nici są białka. Każda białkowa cząsteczka zbudowana jest z dwóch „zakończeń”, dzięki którym mogą się one łączyć w długie i wytrzymałe łańcuchy. Z kolei sekwencja aminokwasów pomiędzy zakończeniami odpowiedzialna jest za fizyczne właściwości nici. (ilustracja)

Badacze zwracają jednak uwagę, że sam skład chemiczny nie wystarczy, aby wytłumaczyć wyjątkowe właściwości nici przędnej. Nie mniej ważny jest sam proces formowania nici w kanale przędnym. To tam właśnie zachodzi wielostopniowy proces, w którym zawiesina białek w wodzie poddawana jest działaniu elektrolitów i stopniowemu odsączaniu wody. Warto zauważyć, że proces ten jest na tyle wydajny, że nic może być wytwarzana w prędkością rzędu 1m/s.

(...)

Nie zapominajmy też, że nić pajęcza, w stosunku do swojego ciężaru, jest dużo wytrzymalsza od stali i parametrami dorównuje Kevlarowi, materiałowi z którego wykonuje się np.. kamizelki kuloodporne.
Cool
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 19 zapytaniami.