forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 11:01:06

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669762 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  WITAMINA PP.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: WITAMINA PP.  (Przeczytany 3158 razy)
MORGANO
Go


Email
WITAMINA PP.
« : 2006-12-31, 00:11:51 »

WITAMINA PP.
Inne nazwy” niacyna, nikotynamid, niacynamid, pelagrania, witamina B3, kwas nikotynowy.
Niacyna współdziała z ryboflawiną i tiaminą w procesach metabolicznych. Jako składnik koenzymów niacyna uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie. Uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi, w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie, w regulacji przepływu krwi naczyniach, czy też w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry. Współdziała w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron)
Niacyna nie jest magazynowana w organizmie ludzkim, a jej nadwyżki zostają wydalone z moczem, dlatego też w bieżącej diecie muszą znajdować się odpowiednie ilości witaminy PP.

Niedobór
Długotrwały niedobór prowadzi do:
Wystąpienia pelagry; tzw. rumień lombradzki — szorstkość i zaczerwienienie skóry; zaburzenia w metabolizmie cukrów, zaburzenia procesu oddychania komórkowego, dysfunkcji układu trawiennego (biegunki, spadek masy ciała, osłabienie), zakłócenia w funkcjonowaniu układu nerwowego (bezsenność, zawroty głowy; bóle głowy, zapalenie nerwów, zaburzenia pamięci). Nadmierne spożywanie cukru, słodyczy lub napojów słodzonych prowadzi do utraty niacyna.

Nadmiar
Stosowanie przez dłuższy czas dużych dawek może powodować: Uszkodzenie wątroby, niemiarowość pracy serca, dolegliwości skórne (pieczenie i swędzenie), podniesienie poziomu glukozy we krwi.

Źródła
Witamina PP należy do witamin powszechnie występujących w świecie roślin i zwierząt. Najwięcej jej znajduje się w wątrobie, mięsie, rybach, orzechach oraz ziarnach zbóż. Kwas nikotynowy znajduje się w większej ilości produktów pochodzenia roślinnego.
/ z mojego archiwum Morgano/


Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: WITAMINA PP.
« Odpowiedz #1 : 2007-01-02, 03:18:30 »

 czy kwas nikotynowy jest także w papierosach????
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: WITAMINA PP.
« Odpowiedz #2 : 2007-01-02, 15:34:08 »

Kwasu nikotynowego i amidu tego kwasu nie należy mylić ze szkodliwą nikotyną, która znajduje się w tytoniu.
http://www.resmedica.pl/zdart11988.html
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 19 zapytaniami.