MORGANO
Go
|
SCHAB DUSZONY Z BAKALIAMI.
Składniki. 1000 g schabu bez kości 50 g oleju z oliwek 200g słodkie czerwone wino /1 szklanka/ 150 g wywaru rosołowego / lub z kostki drobiowej/ 50 g rodzynek 50 g mielonych migdałów sól, pieprz, cynamon kilkanaście całych migdałów
Sposób przygotowania. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wlać rosół i słodkie czerwone wino, dodać rodzynki i dwie szczypty cynamonu. Przykryć i dusić na małym ogniu około 1 godziny. Całe migdały wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i zdjąć skórki. Następnie migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu. Mięso wyjąć na półmisek. Mielone migdały wsypać do sosu z duszenia, gotować 5 minut. Schab pokroić w piastry. Polać sosem migdałowym i posypać całymi prażonymi migdałami.
Ogółem 1500g B-T-W 179,9 – 174,2 – 47,2 /2480 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 12,0 – 11,6 – 3,1 / 160 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 18,0 – 17,4 – 4,7 / 250 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,0 – 0,3 B+T/150g -35,4g
|