Troche nad tym myślałem... witaminy C nie ma z tego co mi wiadomo to nikt nie okrzykną: "Eskimosi wyjątkowo zachowali zdolność do syntezy witaminy C" zwłaszcza zę Steffanson żył w cywilizacji a przez swój tylko mięsny rok nie miał szkorbutu... odporność co jest z ta odpornoscią...
No więc zaczne temacik bo jest bardzo przynajmniej dla mnie ciekawy bardzo...
Wiecie na co wpadłem...zaprezentuje.
Czytając np. o przyprawach zauwazyłem że rózne mają właściwości przeciwutleniające a jednocześnie antywirusowe z lekka no moze przesada ... no na 100% moge powiedziec ze bakteriobójcze... ale są jak czosnek....opisze w międzyczasie później
Witamina C-przeciwutleniacz,witamina E także i witamina A.
Eskimosi jedli dużo tłuszczów dostarczając dużo witaminy E i A także i omega 3
oto link który mnie po części naprowadził:
http://www.poradnikzdrowie.pl/site/936_5478.htmTu zwróciłęm uwage na skłądniki które eskimosi jedli i po tym juz łątwo było...
Także jest o Omega 3.Zajrzałem więc z ciekawaością równą głodowi na węgle na mocnej ketozie zwłaszcza na początku do mojej biblii żywieniowej mianowicie składników niezbędnych organizmowi i co zobaczyłęm... właśnie to:
Witamina A
Nie za bardzo czytając funkcje dostrzegłem coś o odpornosci ale czytając o objawach niedoboru dostrzegłem : (tylko wybrane objawy wypisze...)
Objawy niedoboru witaminy A(wybrane)
skłonności do zapaleń ropnych(ropa z rozpadu leukocytów(b.krwinki) w walce z antygenami)
zapalenie spojówek,zapalenie powiek
zapalenia oskrzeli a nawet płuc
zapalenie miedniczek nerkowych
zapalenie cewki moczowej
zapalenie pęcherza moczowego
stany zapalne oczu
infekcja uszu
znacznie obniza sie odpornosc organizmu
Więc można na tej podstawie zauważyć że jednak duży jej jest wpływ na odporność.Jak jej zabraknie to zaraz zapalenia ... (ale na końcu zobaczycie ze nie do końca bo gdy czegoś bedzie więcej innego...ale to potem) Nie nie jeszcze nie klaszcie mi Smile to dopiero poczatek.
Dodam na marginesie ze to takze przeciwutleniacz...i tak wszyscy wiedzą Smile
Dalej witamina E
Funkcje (wybrane)
Podnosi odpornosc organizmu!!!
przyspiesza gojenie sie ran,
Witamina E (podobnie jak witamina C) pelni w organizmie role biologicznego przeciwutleniacza.
A wiecie co w objawach!!!!!!!!:wolne gojenie sie ran czyli identico jak przy witaminie C...
Kurde a czosnek nazywa sie najsilniejszym przeciwutleniaczem tak gdzieś ktoś go nazwał!!!! I także nazwany jest najlpszym antybiotykiem na ziemi!!!! -przeciwwirusowe właściwości na forach widziałem opisy stosowania na grzyby czy coś i to pochwały a nie jak medycyna miesiącami leczy i wyleczyć nie może...
I tak jakoś mi zaczeło coraz częściej przemykać-migać w oczach w wielu miejscach "przeciwutleniacz" "odporność" ... Ale czekajcie jeszcze wam dorzuce o omega 3 które dostarczali eskimosi w dużych ilościach
Witamina F (ale pod kątem O3 zrobiłem)
Funkcje:(jak zwykle wybrane)
EPA dziala jako prekursor dla eikozanoidów (substancji podobnych do hormonów dzialajacych na poszczególne tkanki), które redukuja stany zapalne
Rola EPA:EPA warunkuje prawidlowa synteze eikozanoidów. Eikozanoidy to aktywne biologicznie czasteczki zwane hormonami tkankowymi. Uwalniane sa one z blon komórkowych, które z kolei zbudowane sa z fosfolipidów (w sklad których wchodza zarówno kwasy Omega-3 jak i Omega-6). Eikozanoidy sa odpowiedzialne za dzialanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, powstrzymuja rozwój guzów nowotworowych oraz ograniczaja kurczliwosc naczyn krwionosnych.
Omega 3
1. Zmniejszaja ryzyko chorób ukladu krazenia (obnizaja poziom cholesterolu i cisnienie krwi).
2. Przeciwdzialaja zawalom, a nawet nowotworom.
3. Wykorzystuje sie je w leczeniu zmian hormonalnych i alergii.
4. Sa niezbedne do prawidlowego rozwoju mózgu.
5. Podnosza odpornosc.
Kwasy tluszczowe Omega-3 (EPA/DHA) maja z wielu wzgledów pozytywny wplyw na stany zapalne i procesy alergiczne (choroby ukladu immunologicznego)
Kwasy Omega-3 sa bardzo aktywne chemicznie, dzieki czemu okazuja sie tak skuteczne, ze moga np. odbudowac szkody powstale w wyniku procesów utleniania zachodzacych w komórkach miesnia sercowego!
Tu sie aż włacze: HHhhhmmmmm...utlenianie a omega 3 przeciwdziałą czyżbym zobaczył lekkie działanie przciwutleniające a moze tylko po prostu odbudowują kto wie do końca?
Dalej
obnizaja ryzyko powstawania nowotworów obnizaja ryzyko alergii i infekcji
Witamina F dziala przeciwzapalnie, immunostymulujaco (podnosi odpornosc na zakazenia), równoczesnie jednak hamuje autoagresje (reakcje przeciwko wlasnym antygenom),
Witamina F przyspiesza gojenie ran (czyżbym widział analogie do witaminy C), oparzen, owrzodzen, odlezyn, odmrozen, cofa ropnie i wysieki surowicze w skórze, dziala przeciwzakrzepowo.
Ile razy ja tu widze o stanachzapalnych odporności i infekcjach... rzeczywiście...
Obajwy niedodoboru:
zaczerwienienie zapalenia skóry itp.
zapalanie dziasel i jezyka, przewlekle stany zapalne powiek i spojówek,
sklonnosc do zaskórników, ropni i wyprysków(dodam jako ciekawostke że ropa powstaje z rozpadu pewnego rodzaju leukocytów czyli upraszczając układ odpornościowy walczy i po bitwie ropa to jakby martwe ciała-resztki na polu bitwy...)
oparzenia, rany, wysieki naczyniowe, zapalenie zyl
choroby zapalne i zakazeniowe oczu, uszu i gardla, stany zapalne jelit, odbytu i zoladka,
nawracajace zakazenia bakteryjne i wirusowe (w tym wirusowe zapalenie watroby!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kurde i wszystko jasne...
Dlaczego eskimosi nie chorowali?? Bo funkcje odpornosci przejeły witamina A E i tłuszcze omega 3 dostarczane w dużych ilosciach...
czyli zatyzykuje stwierdzenie a oni sa tego dowodem że bez witaminy C da sie żyć mając niezła odporność. A zdawało by sie nie ma witaminy C i zaraz nas złapie cokowliek...
hmmmmmm...czyżby dlatego straciliśmy zdolność jej syntezy ?bo okazała sie zbędna...? to trudne pytanie bo mięsożercy jedzą dużo mięsa a moga ją syntetyzować... czyli raczej nie... czyli to przypadek... tez troche myslałem...po jaką holere straciliśmy jej zdolność?
czyżby dlatego czytałem o kimś na forum kto w zime na dicie niskoeglowodanowej w podkoszulce śmiga i nic mu nie jest?
czyżby dlatego chorujemy dopiero gdy nie jemy dużo mięsa a za to obzeramy sie węglowodanami...?
Czy jakiś mięsożerca jajkożerca bez suplementacji witaminą C i bez jedzenia warzyw i owoców ma problemy z odpornością???
Stefanson w szpitalu był a tam o wirusy nietrudno i nie chorował...
Zrodziło sie wiele pytań a ja sie śpiacy robie ...wiec wybaczcie na razie...
Takze bym zaryzykował stwierdzenie że odporność nie musi spaść wcale jak brakuje jednego z tych składników...jeśli jest niedobór pewnego skałdnika w tym zakresie to większa ilość innego może to "odrobić" jak u eskimosów za brak witaminy C nadrobiły inne ...
I zaryzykowałbym stiwerdzenie że każdy przeciwutleniacz może mieć również właściwości przeciwbakteryje-przeciwwirusowe!!! Bo w wielu przypadkach tak jest.
A w wielu można było tego niezauważyć a w istocie może tak być...
Do tego potrzeba badań!!!!
Ja jedynie moge zarzucać argumentami i logicznym myśleniem.Jak zwykle teoroia musi byc potwierdzona w praktyce (podstawowa zasada fizyki zresztą).Wybaczcie czasem sobie marzyłem mieć własne centrum badań i wszystko by było jasne...ale nie ma... nie jestem Bill Gates...kurde trzeba dociekać i zakłądać bez 100%pewności
Ale wiecie co...z drugiej strony to na ten daleki biegun to cieżko by coś doleciało jakiś wirus choć własciwie to są wszedzie... jak i bakterie
Zgłosi mnie ktoś do nagrody Nobla?
Dostał kiedyś jakiś 19 latek?
Spoko żartuje to co myslicie o tym...