MORGANO
Go
|
SAŁATKA Z AWOKADO MANDARYNEK I SZYNKI.
Składniki. 200 g awokado /2 dojrzałe/ 150 g szynki w piastrach 50 g sok z cytryny - 150 g mandarynki /4szt/ 2 łyżki oleju, sól, łyżka winiaku
Sposób przygotowania. Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Za pomocą specjalnej łyżeczki z miąższu wydrążyć drążyć kulki, wyłożyć do salaterki, i skropić połową soku z cytryny. Szynkę pokroić na bardzo cienkie paseczki. Mandarynki umyć, obrać, po dzielić na cząstki, obrać z osłonek, wyjąć pestki. Mandarynki i szynkę dodać do awokado, delikatnie wymieszać. Pozostały sok z cytryny wymieszać z winiakiem i olejem, posolić, polać sałatkę. Podawać po kilku minutach.
Ogółem 550g B-T-W 29,5 – 75,1 – 36,4 / 940 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 5,4 – 13,6 – 6,6 / 170 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 8,0 – 20,5 – 9,9 / 260 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 2,5 : 1,2 B+T/150g-28,5g
|