MORGANO
Go
|
Z mojego archiwum.
Przesyłam Ci omówienie tego, czego szukałem właściwie od samego początku. Jest to sprawozdanie z wyników badań diety nisko-węglowodanowej przeprowadzone przez Duke University, należącego do ściślej czołówki w Stanach Zjednoczonych. Opublikowany przez nich raport ma podwójnie doniosłe znaczenie; po pierwsze; wyniki, jakie uzyskali są bardzo obiecujące a po drugie, zostały wykonane przez niekwestionowany autorytet, jakim jest Szkoła Medyczna w Duke Univestity. I chociaż otrzymane przez nich rezultaty ze względu na kilkumiesięczny okres badań nazwano wstępnymi to odebrano je powszechnie jako przełomowe w dziedzinie optymalnego żywienia. Myślę, że zainteresują one Optymalnych a może...i ich oponentów? Andrzej Komorowski
Wyniki badań i dyskusje naukowe
SILNE WSPARCIE BADAWCZO-NAUKOWE DIETY NISKO-WĘGLOWODANOWEJ PRZEZ DUKE UNIVESITY
Zapowiedz przełamania dotychczasowego poglądu na temat zdrowego odżywiania
Na corocznej konferencji Southern Society of General Interal Medicine w Orleans, która odbyła się 18 lutego, 2000 przedstawiono wyniki czteromiesięcznych badań nad dieta nisko-węglowodanowa. Celem badań było stwierdzenie wpływu diety bardzo nisko-węglowodanowej, dodatków uzupełniających i ćwiczeń fizycznych na wagę ciała, serum chemistries i serum lipids. Zaprezentowane wyniki wskazały na korzystny wpływ diety nisko-węglowodanowej na zmniejszenie wagi ciała i poprawę ważnych wskaźników zdrowotnych badanych osób. Badania przeprowadzone zostały w the Durham VA przez zespól pod kierunkiem dr Erica C. Westmana z wydziału medycyny na Duke University. W badaniach wzięto 41 woluntariuszy w wieku od 18 do 65 lat, ogólnie zdrowych z przeciętna nadwaga ciała w granicach 12 do 15kg.. Badania trwały 4 miesiące i były prowadzone w klinice, do której pacjenci dochodzili na badania. Do programu nie brano kobiet ciężarnych, karmiących matek , osób które już były na podobnej diecie krócej niż przez sześć miesięcy od daty rozpoczęcia niniejszych badań oraz osób, które w ciągu ostatnich dwóch miesięcy brały lekarstwa przepisanych przez lekarzy lub lekarstw odchudzających na przestrzeni ostatnich sześciu miesięcy. W czasie badań, pacjenci przestrzegali programu obejmującego zredukowane spożycie węglowodanów do poziomu 20 g dziennie z dalszymi zaleceniami wg diety Atkinsa w tym zalecane w diecie Atkinsa uzupełnienia multiwitaminowe i wyciągi rybne. Partycypanci mieli także zalecone wykonywania trzy razy w tygodniu 20 minutowych ćwiczeń areobikowych. Badania wykazały, ze przeciętne zmniejszenie wagi ciała wyniosło 9.66 kg (21.3 funta), nastąpiło obniżenie poziomu serum cholesterolu o 6.1%, zmniejszenie poziomu serum triglicerides o 39.9%, redukcja stosunku cholesterolu do HDL o 18.9% oraz znaczące podwyższenie HDL o 7.2%. Nie zauważono żadnego poważnego problemu w czasie stosowania tej diety. Niezależnie od w/w wyników, zaobserwowano inne bardzo korzystne zmiany pracy organów i ogólnego samopoczucia. Stwierdzono mianowicie: wzrost energii u 95% badanych, wyeliminowanie zgagi u 87% osób, poprawę ogólnego samopoczucia u 85% pacjentów, a u 67-71% badanych kobiet dodatkowo nastąpiło zmniejszenie dolegliwości miesiączkowych i przed -miesiączkowych. Cześć pacjentów odczuwała w pierwszym okresie skutki adaptacji organizmu do nowej diety jak np. bóle głowy, obstrukcje i nieprzyjemny oddech, na co zwraca zresztą sam Atkins. Dr Westman, komentując wyniki swych badań powiedział miedzy innymi: A Ta dieta jest zaprojektowana dla zmniejszenia otyłości, ale niespodziewanie stwierdzono, że poprawiła także serum lipits i to w tak krótkim okresie jakim był czteromiesięczny okres badań. Zastrzegł się jednak, ze okres badań był zbyt krotki na zmiany w chemii krwi i dalsze badania są konieczne w celu stwierdzenia długotrwałego efektu zmian metabolistycznych, szczególnie u ludzi cierpiących na inne dolegliwości Reasumują, Wydłużone badania obejmą zarówno osoby, które partycypowały w dotychczasowych badaniach czteromiesięcznych jak również dodatkowe osoby z chorobami takimi jak wysoki poziom tłuszczu we krwi (hiperlipidemia). cukrzyca, zgaga (gastroesophageal reflux disorder (GERD)), poczucie senności w dzień (sleep apnea) i chorobowa otyłość (morbid obesity). Duke University stawia sobie równocześnie niezwykle ambitne zadanie znalezienia teoretycznej odpowiedzi na takie zagadnienia jak wyjaśnienie mechanizmu utraty wagi w czasie diety nisko-węglowodanowej, konsekwencje tłuszczowe i wrażliwość insulinowa. Prof. Westman powiedział, ze pozytywne wyniki długoterminowych badań równocześnie z teoretycznym wyjaśnieniem postawionych problemów mogłyby stanowić A punkt zwrotny w pojęciu roli pożywienia w kontroli cholesterolu. Dodał następnie, ze AW ciągu czterech krótkich miesięcy byliśmy w stanie stwierdzić na bazie badań naukowych to co Atkins zaleca w ciągu ostatnich dekad. Dieta redukuje poziom cholesterolu i triglicerides i zwiększa poziom HDL, nazywany Dobrym cholesterolem=. Fakt ten może całkowicie zmienić podejście do zapobieganiu chorobom serca., Duke Univesity podobnie jak Harvard University należą do grona kilku najsławniejszych uniwesytetow w Stanach Zjednoczonych. Wybierana przez nie tematyka badawcza, ich wypowiedzi i publikacje są pilnie śledzona przez pozostałe uczelnie i ośrodki badawcze w kraju i na świecie. Uzyskane przez Duke University wyniki badań nad dieta nisko-węglowodanowa są następnym bardzo istotnym krokiem w stosunku do wcześniejszej wypowiedzi prof. Willetta z Harvard University na temat tłuszczu ( listy 3 z dnia 4 kwietnia, br) jak również wniosków zawartych w mega -analizie wykonanej przez zespól pod kierunkiem dr Wandy Howell z University of Arizona wykazujących niewielka szkodliwość cholesterolu zawartego w pożywieniu (listy 3 z 22 kwietnia, 2000). Występująca różnice w ocenie wpływu tłuszczu saturatorowego na poziom cholesterolu pomiędzy wynikami badań uzyskiwanymi w przeszłości, na które powołuje się prof. Willetta z Harvardu a obecnymi wynikami badań prof. Westerna z Duke wynikają prawdopodobnie z odmiennych warunków metabolicznych, w jakich przeprowadzono każde z tych badań. Badania prowadzone w przeszłości prowadzone były w warunkach Anormalnej diety zwykle wysoko-węglowodanowej, podczas gdy najnowsze badania Duke były prowadzone w warunkach diety niskocukrowej, w której zaangażowany jest inny proces metaboliczny dający inne rezultaty. Tak wiec, oba wyniki badań są poprawne, przy czym dotyczą różnych eksperymentów, angażujących odmienne łańcuchy metaboliczne. Należy oczekiwać, ze najbliższa przyszłość przyniesie potwierdzenie tego przypuszczenia, tym bardziej, ze jak się okazało nad problematyka ta niezależnie od Duke pracują intensywnie również inne renomowane ośrodki badawcze..
PS. Proszę nie traktować tych publikacji jako zaleceń dla kogokolwiek a jedynie jako informacje, która znalazłem na swój własny użytek i z którą chciałem się podzielić z innymi. Nie jestem z wykształcenia lekarzem i nie dysponując słownikiem medycznym, niektóre terminy przetłumaczyłem być może niezbyt fachowo. W razie niejasności proponuje odwołać się oryginalnego tekstu
|