forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 08:45:34

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669671 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY O ŻYWIENIU (50)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY O ŻYWIENIU (50)  (Przeczytany 9527 razy)
MORGANO
Go


Email
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY O ŻYWIENIU (50)
« : 2007-03-08, 00:17:14 »

DOKTOR  JAN  KWAŚNIEWSKI (50)
ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM

Zebrał i przepisał. Morgano

Tłuste życie – jadłospis.

Dziś publikujemy pierwszy odcinek "jadłospisu" doktora Jana Kwaśniewskiego - opartego na diecie wysokotłuszczowej. Oprócz produktów zalecanych w żywieniu optymalnym wymieniamy również te, które zdaniem autora są "niejadalne". Za tydzień pierwsze kulinarne oraz dalszy ciąg felietonów autora diety optymalnej.
                                                                                                    Redakcja

Produkty zalecane dla człowieka przy żywieniu optymalnym
 1.  Wszystkie rodzaje serów.
 2.  Dużo jaj, powyżej 4 na dobę.
 3.  Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły.
 4.  Każde mięso, najlepiej tłuste wieprzowe.
 5.  Wszystkie wędliny - najlepsze salcesony, pasztetowa, pasztety. Kaszanka
       zawiera około 10 proc. cukru, stąd 200g kaszanki = około 20g cukru.
 6.  Ryby, konserwy rybne.
 7.  Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka.
 8.  Dużo tłuszczu: masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy,
      oliwa dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie
      lepsze od tłuszczów pochodzenia roślinnego.
 9.  Mleko, lub śmietana do 0,5 litra/dobę = około 20g cukru.
10.  Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do 300g/dobę = około 10 g cukru.
11.  Jeden ziemniak (frytki na smalcu, łoju) = około 10 g cukru.
12.  Należy pić więcej płynów - oczywiście bez cukru.
13.  Orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata lub lepiej soki
       owocowe, nie słodzone - 2-3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody.

Uwaga:
Ogólna ilość węglowodanów (cukru) nie powinna przekraczać 50g na dobę dla człowieka dorosłego. Ten cukier można dostarczać w produktach 9, 10, 11, lub w innych.
Np. 50g czekolady zawiera około 30g cukru.
 
Produkty niewskazane dla człowieka przy żywieniu optymalnym
 
 1.  Cukier, słodycze.
 2.  Miód.
 3.  Owoce i przetwory owocowe: dżemy, kompoty. Owoce mało słodkie agrest,
      porzeczki, maliny, poziomki, jeżyny, truskawki mogą być okresowo   
       spożywane zamiast jarzyn i ziemniaka, lub zamiast mleka w ilości do   
      300g/dobę. Spośród owoców najmniej korzystny skład mają jabłka ich
      względna wartość jest 8 razy niższa od płatków owsianych, 4 razy niższa od
      ziemniaków, 2,5 razy niższa od bananów. Gdy pisano Biblię, nie było
      gorszych od jabłek produktów. Zatem właśnie jabłko uznano wówczas za
      symbol najbardziej szkodliwej dla człowieka żywności.
 4.  Ryż i kasze.
 5.  Chleb i pieczywo.
 6.  Ciasta, kluski, potrawy mączne.
 7.  Ziemniaki.
 8.  Mąka ziemniaczana, budyń, kisiel.
 9.  Groch i fasola (fasolkę szparagową można traktować jako jarzynę).
10.  Słodzone płyny.
11.  Inne produkty pochodzenia roślinnego.
12.  Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw
        bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne
       występują w optymalnych ilościach i proporcjach w dostarczanych
       produktach.

Uwaga: przy żywieniu optymalnym zapotrzebowanie człowieka na białko
 i energię jest niższe ze wszystkich rodzajów diet. Dla człowieka dorosłego nie przekracza 50g białka i 2000 Kcal/dobę, przy pełnym pokryciu potrzeb organizmu i możliwości zjadania potraw bez żadnych ograniczeń ilościowych. Na 1 g białka powinno przypadać powyżej 2,5 g tłuszczu i nie więcej jak 0,8 węglowodanów (cukru) w diecie dobowej.

Przykłady posiłków

  1.  Jajecznica na boczku (słoninie), placuszek serowo-jajeczny z masłem.
  2.  Placuszek serowo-jajeczny z masłem, wędlina - pasztetowa, salceson
       pasztet.
  3.  Zupa "mleczna" - mleko zagotować, wymieszać jajka wylać na wrzące
       mleko, dołożyć masła.
  4.  Jajka sadzone na boczku, placuszek z masłem.
  5.  Twaróg ze śmietaną, masłem, rybą wędzoną lub z puszki.
  6.  Kiełbasa biała lub zwykła, przysmażana, placuszek z masłem.
  7.  Kaszanka odsmażana na słoninie (boczku), placuszek z masłem.
  8.  Omlet naturalny (bez mąki) na maśle z łyżeczką dżemu.
  9.  Masło zalać wrzącą wodą, po rozpuszczeniu wypić.
10.  Smalec gęsi wypić.
11.  Placuszki serowo-jajeczne ze smalcem (najlepiej tłuszcz po osmażeniu
       mięsa.
12.  Bigos z kiełbasą (boczkiem), frytki lub placuszek.
13.  Boczek pieczony, frytki, jarzyna (ogórek kiszony, grzybki w occie itp.)
14.  Bulion z żółtkiem.
15.  Zupa pomidorowa ze śmietaną plus "kluski" z jaj lub pokrojone placuszki.
16.  Barszcz czerwony z pasztetem.
17.  Barszcz biały ze śmietaną, boczkiem, kiełbasą, jajami na twardo.
18.  Kotlet wieprzowy z tłustego mięsa, panierowany, frytki, jarzyna.
19.  Żeberka wieprzowe smażone, bigos, frytki.
20.  Kotlet mielony, frytki jarzyna, ewent. pieczarki na maśle.
21.  Wątróbki z drobiu smażone, frytki, jarzyna.
22.  Flaczki wołowe na tłustym rosole, placuszek.
23.  Filety z ryby smażone, frytki, masło, jarzyna.
24.  Tłusty drób smażony, frytki, jarzyna.
25.  Mięso smażone, fasolka szparagowa z masłem.
26.  Gołąbki w kapuście, frytki.
27.  Kluski serowo-jajeczne, masło z tartą przypieczoną bułką, łyżeczka cukru.
28.  Każde mięso smażone, kluski serowo-jajeczne z tłuszczem spod mięsa.

Placuszki serowo-jajeczne zastępujące pieczywo

Ser biały tłusty - 0,5 kg, jaja - 1 kg, mąka pszenna - 0,1 kg smalec do smażenia około 0,25 kg Ser rozkruszyć ręką, wymieszać z jajami i mąką, smażyć na patelni w dużej ilości smalcu, kładąc masę łyżką na gorący tłuszcz. Smażyć na obie strony. Otrzymujemy około 30 placuszków ważących około 1,5kg, które można przechowywać w lodówce do 7 dni. Pokrojone w paski zastępują makaron. Na 1 g białka zawierają około 2 g tłuszczu i około 0,35 g cukru.

Kluski serowo-jajeczne

Ser biały tłusty - 0,25 kg, jaja - 0,5 kg, mąka pszenna - 0,1kg Składniki wymieszać, kłaść łyżką na wrzącą wodę ( w początkowym okresie osoloną wg smaku), gotować 5 minut. Z podanych ilości otrzymujemy porcję na 4-5 osób.

Sernik wiedeński

ser biały, tłusty        1,0 kg
masło                       0,5 kg
jaja                           0,5 kg
cukier                       0,1 kg
rodzynki                   0,1 kg
mąka ziemniaczana   0,05 kg
migdały bez ograniczeń.

Uwaga: nie należy obawiać się cholesterolu dostarczanego z pokarmem. Nie ma żadnego związku z miażdżycą. Miażdżyca powstaje wyłącznie z cukru (węglowodanów).

Masło utrzeć z cukrem, dokładać żółtka, ucierać, dokładać porcjami ser przekręcony przez maszynkę i ucierać, dołożyć mąkę ziemniaczaną, wymieszać, dodać rodzynki, rozdrobnione migdały, ewent. zapach, dodać ubitą pianę, wymieszać. Formy posmarować masłem, posypać bułką tartą - piec około 25 min. na ostrym ogniu i około 25 na mniejszym. Zamiast masła można użyć dobrą margarynę. Otrzymujemy około 2 kg sernika, który może być przechowywany w lodówce do 2 tygodni. 100g takiego sernika zawiera około 475 Kcal, 17 g białka, 39 g tłuszczu i ok. 10 g cukru.
 Na 1 g białka - ok. 2,33 g tłuszczu i ok. 0,6 g cukru.

Sernik gotowany

1 kg tłustego twarogu, 1 kostka masła, 10 jajek, bakalie, 2 łyżki cukru, budyń.
Wykonanie: Masło rozpuścić w garnku, dodać przekręcony przez maszynkę ser, dodać jajka (całe) - piany nie trzeba. Wszystko wymieszać, postawić na bardzo małym ogniu. W momencie zagotowania dodawać porcjami budyń. Jak zacznie gęstnieć dodawać porcjami bakalie i wylać do foremki? Na 1 g białka przypada 1,5 g tłuszczu i 0,3 g cukru.

Uwaga:
 Przy wszelkiej obróbce kulinarnej żywności należy starać się tak przetwarzać produkty, by uzyskać możliwie dużo, możliwe dobrych możliwie "nadtrawionych" przez obróbkę składników, w możliwie małej objętości, w myśl zasady znanej już Pliniuszowi - " Korzystniej jest, w jakikolwiek bądź sposób, zmniejszać to, co by żołądek obciążało "
(gotowanie, peklowanie, wędzenie, duszenie, smażenie, mrożenie, rozdrabnianie).
                                                                                 
                                                                                          JAN KWAŚNIEWSKI



Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 19 zapytaniami.