MORGANO
Gość
|
KRUPNIK WIOSENNY.
SkĹadniki. 1500 g wywar rosoĹowy 100 g drobnej kaszy jÄczmiennej 200 g wĹoszczyzny / moĹźe mroĹźona/ 150 g ziemniaki 50 g Ĺmietany 30% 50 g masĹa, ĹyĹźka drobno posiekanej - rzeĹźuchy, pÄczek naci pietruszki, sĂłl.
SposĂłb przygotowania. KaszÄ, zalaÄ czÄĹciÄ
zimnego wywaru dodaÄ poĹowÄ
masĹa i mieszajÄ
c od czasu do czasu ugotowaÄ do miÄkkoĹci. Ziemniaki obraÄ, opĹukaÄ i pokroiÄ w paski. W osobnym garnku poddusiÄ z dodatkiem masĹa pokrajanÄ
drobno wĹoszczyznÄ, zalaÄ jÄ
pozostaĹym bulionem, dodaÄ ziemniaki, i ugotowaÄ. Gdy kasza zacznie miÄknÄ
Ä, poĹÄ
czyÄ zawartoĹÄ obu naczyĹ, zagotowaÄ razem, przyprawiÄ ĹmietanÄ
, rzeĹźuchÄ
i posiekanÄ
natkÄ
pietruszki.
OgĂłĹem 2050g B-T-W 30,2 – 85,3 – 111,7 / 1340 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 1,5 – 4,2 – 5,4 /60 kalorii / 450 gram porcja 1 osobowa B-T-W 6,6 – 18,7 – 24,5 /290 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 2,8 : 3,7 B+T/450g-25,3g
|