maf
Go
|
Jest to przepis na zupe, ktorej przepisu szukalem 20 lat. Co prawda nie znalazlem przepisu, ale po 20 latach udalo mi sie zjesc soljanke w knajpie w karpaczu. Dla dobrego kucharza wystarczy zobaczyc, ze zrobieniem nie ma potem problemu. Zrobilem od razu duza ilosc, bo wiedzialem, ze sie uda Przepis: Skladniki wino biale polwytrawne - 150ml koncentrat pomidorowy - 120g salami /nie ser/(dalem 50g wiecej nie mialem, ale mozna dac wiecej)- Maslo extra - 120g bulion/wywar z kosci/ew zupa kolagenowa(nie probowalem)/ 3 litry wieprzowina lopatka lub od szynki - 800g mieso z piersi kurczaka /2 filety/ - 450g pieczarka - 200 g /mozna dodac wiecej, ja dalem tyle i BTW jest dla tych skladnikow/ Kielbasa -parowki popularne - 100g Szynka wiejska - 250g Boczek wedzony - 150g Cebula 200g /1 duza lub 2 szt/ Ogorek kwaszony - 400g (6 szt) papryka czerwona /lub zielona/ swieza - 100g Wykonanie czas ok 35 min., Mięso i pokrojone pieczarki ugotować w wywarze lub bulionie z kostek rosołowych z dodatkiem liścia laurowego i przypraw - sól, pieprz. Pokroić w kostkę lub paski boczek wędzony, kiełbasę, szynke i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną paprykę i pokrojone w paski ogórki. Dodać białe wino, krótko dusić. Przyprawić czerwoną mieloną papryką słodką i szczyptą ostrej. Z wywaru wyjąć mięso i pokroić w kostkę lub paski. Wszystko dodać do wywaru i krótko podgotować. Dodać pokrojone w paski salami. Podawać w miseczkach z nałożoną na wierzch właściwą porcją kwaśnej, gęstej śmietany. Calosc moznaby zagescic. Podobno jest sposob zageszczania zoltkami, ale niestety jeszcze go nie przerabialem. Zupa ma niesamowity smak, obczestowalem wszystrkich sasiadow - wszyscy stwierdzili, ze taka zupe jedli pierwszy raz w zyciu. Pozdrawiam maf aha BTW w 100g 6 : 8,4 : 1 wskaznik BTW 1 : 1,38 : 0,1 p.s fotke i przepis dam na mojej stronie
|