Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: proszę o pomoc w wyliczeniu BTW (Przeczytany 12356 razy)
|
agata
Go
|
witam czy ktoś może wyliczyć BTW dla mojego męża? wzrost 180, waga 130...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
A co dadzą twojemu mężowi teoretyczne wyliczanki? 70:150:40 - przecież to tylko cyfry! PS tłuszczu tyle, ale pod warunkiem, że choć trochę się otyły rusza i chudnie około kilograma na tydzień. Jeśli nie, to zestaw cyferek będzie inny!
|
|
|
|
|
|
|
agata
Go
|
:)witam. z tym ruszaniem to chyba nie za bardzo. Ot, tak ,żyje jak przeciętny człowiek. Pracę ma nie wymagającą zbytniej aktywności.Więc tłuszczów ma zjadać mniej?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
A jak z ruszaniem nie bardzo, to wyłącznie można liczyć na przypadek lub skorzystać z pomocy fachowca z renomowanej Arkadii. Można samodzielnie dostosować teoretyczną ilość BTW korzystając ze wzoru na PPM dla mężczyzn (podany gdziś na tym Forum) lub z "gotowca" obarczonego dużym błędem z uwagi na dostosowanie do mieszanego syndromu metabolicznego (zawyżone PPM): http://www.nutritiondata.com/tools/calories-burnedPS Ilość BTW dostosować dokładnie do potrzeb (zamierzonego tempa chudnięcia), pamiętając, że minimum białkowe* na 80kg nmc dla mężczyzny poniżej 50-tego roku życia, wynosi nie więcej jak 18-20g/D. Przy takiej nadwadze "zdrowe chudnięcie" rogulowane stosownym BTW nie powinno przekraczać 20dag/D! * - nie mylić z faktycznym zapotrzebowaniem na białko, które dla tego przypadku wynosi około 0,76g/kg nmc/D.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3774.msg65280#msg65280 - wzór na PPM dla diety wysokowęglowodanowej. PS wystarczy przeliczyć sobie na proporcję wyrażoną w gramach - dostosowaną do potrzeb na Diecie Optymalnej przyjmując dla białka i węglowodanów nie więcej niż po 0,8g/kg nmc/D. Biochemicznie zaś - chodzi o to, aby substratowo wymusić na genach i utrzymywać stale wysoką proporcję glukagon/insulina, przy współczynniku RQ nie większym niż 0,73-0,81.
|
|
|
|
|
|
|
agata
Go
|
dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
|
|
|
krista
Go
|
Ja również proszę o pomoc w liczeniu. śniadanie dziś:- 1 jajko, 3 żóltka, 50 gr.masła, 1 łyżeczka pietruszki ziel., 2 łyżki śmietanki 30 % do kawy wg. moich odliczeń korzystajac z tabel dało proporcje: - 1 ;4,9; 0,3 natomiast mam problem z obliczeniem obiadu zjadłam tak: - bulion na kościach szpikowych około jednej szklanki , w nim 2 zółtka, ząbek czosnku, 1 łyżeczka pietruszki ziel, i pół piertuszki gotowanej,(małej) kości szpikowe ogryzłam z tego co maja na tych pałkach a szpik wyssysałam i zrobiło mi się cieplutko po takim jedzonku. tylko jak ten obiad teraz obliczyć? - proszę o pomoc - Błagam
|
|
|
|
|
|
|
krista
Go
|
ten bulion dam rade wyliczyć, ale te białko tych kości i szpik to już nie Mam pytanie jak wy liczycie tego typu jadło? Mam zalecenia od lekarza optymalnego jeść szpik i wywary oraz dużo żółtek. B - 70-80 T - 170-240 W - 50
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Ja przyjąłem takie proporcje. B T W szpik wołowy 3.2 89.9 0 kości 0.2 0.3 0 Ogryzam kości, jem szpik wołowy, ale ( z braku pewności co do tych proporcji) traktuje je jako uzupełnienie posiłku, a nie danie główne. Wtedy spodziewany błąd w obliczeniach jest mniejszy.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Fajny zestaw na klasówkę. Nie wiedziałabym jak policzyć, ale dołożyłabym na deser np twarożek z czarną porzeczką lub pomidorem lub truskawkami. Szkoda, że szpiku tu znikąd, też bym poszalała
|
|
|
|
|
|
|
krista
Go
|
ufff...ale się namęczyłam z tym obliczaniem i mam ... hura ! już pojęłam jak to się robi. Dzięki Radzo, że odpisałeś, też tak samo podeszłam do sprawy jak napisałeś. obliczyłam śniadanie, tam wyżej zapomniałam dopisać, że węgle były w postaci 25 gr. marchewki, które wliczyłam juz ., natomiast obiad, taki dla mnie jest wystarczajacy, na deser z braku innych dostępnych węglowodanów wypiłam 100 gram soku z marchwi. Dało w sumie to wszystko takie oto proporcje: 1;4,9;0,6 na kolację zamierzam wsunąć ser gouda posmarowany masełkiem i może ziarenka i dynie jako węgle. póżniej jeszcze to raz podliczę. główka pracuje, nie chcę kożystać z kalkulatora optymalnego , moze byc zawodny
|
|
|
|
|
|
|
krista
Go
|
Na koniec dnia mam taki bilans" 1 ;2,5 ;0,4 Pytanie, czy tyle węgli może być? , choć powinno być 0.8, już nic nie dam rady zjeść, a śliwki kalifornijskie sa u nas nie dostępne, więc pojadę jutro gdzieś zakupić, nie chce też jeść glutenu bo juz zaliczyłam nieco w kluskach serowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|