Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Zespół Jelita Drażliwego (Przeczytany 10643 razy)
|
ziuuta
Go
|
Mam 45 lat i od 5 lat cierpię na Zespół Jelita Drażliwego,leczenie tej choroby tabletkami nie pomagało.Byłem też w ośrodku w Jastrzębiej Górze.Od sierpnia zastosowalem DO dr.Kwaśniewskiego.Jestem dopiero 3tydz na tej diecie,ale moja dolegliwość jeszcze nie mija.Proszę o fachową poradę,co jeść a czego unikać aby pozbyć się tej dręczącej choroby oraz jeśli znajdzie się ktoś mający to schorzenie,napisał o swoich posiłkach.Byłabym bardzo wdzięczna.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Choroba jest wyleczalna, głównym daniem w diecie leczącej ja powinny być jakiekolwiek zestawy: jaja/żółtka/ziemniaki/smalec/słonina. Polecam w tej chorobie węglowodany głównie z ziemniaków, chyba, że jest jeszcze cukrzyca - wtedy lepsze od ziemniaków są pomidory. Przejrzyj moje posty na ten temat na innym forum: ZJD=Collon irritable=wrzodziejące zapalenie jelit (to różne stadia tej samej choroby) http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=79777&highlight=#79777
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Mam 45 lat i od 5 lat cierpię na Zespół Jelita Drażliwego,leczenie tej choroby tabletkami nie pomagało.Byłem też w ośrodku w Jastrzębiej Górze.Od sierpnia zastosowalem DO dr.Kwaśniewskiego.Jestem dopiero 3tydz na tej diecie,ale moja dolegliwość jeszcze nie mija.Proszę o fachową poradę,co jeść a czego unikać aby pozbyć się tej dręczącej choroby oraz jeśli znajdzie się ktoś mający to schorzenie,napisał o swoich posiłkach.Byłabym bardzo wdzięczna.Pozdrawiam
Ziuuta podawałem Tobie na stronie dobradieta stronę na tym forum gdzie możesz przeczytac co zaleca lekarz optymalny i całą dyskusje na ten temat. Myślę ze powinno to pomóc Tobie w wyborze , jaka dietę chcesz stosowac . http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2227.0
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Jeżeli problem trwa nadal, warto wypróbować zjedzenie jaj (żółtek) i ziemniaków w osobnych posiłkach. W/w porady dt. ZJD pomagają też w przewlekłym zapaleniu trzuski. Woda i rosół (bez konserwantów, bez glutaminianów) są bezpieczne. Należy wypróbować czy po żółtkach na twardo jest lepiej czy po żółtkach na miękko. W początkowych stadiach wychodzenia z choroby uczymy się na nowo wszystkich pokarmów i obserwujemy reakcję na nie. Czasami BTW zjadane w każdym posiłku wydłuża czas leczenia tych chorób. Bezpieczna powinna być też słonina (w osobnym posiłku) - dla osób które obrały optymalną drogę .
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|