Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Co tu Szostak wypisuje? (Przeczytany 3984 razy)
|
Brzeti
Go
|
z http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=702.msg8348#msg8348 - pismo W.B. Szostaka (odnośnie badań Rafalskiego) -Tylko 6 spośród 32 obserwowanych pacjentów autorzy mogli zaliczyć do diety niskowęglowodanowej: (grupa I, spożycie 117g węglowodanów). 7 innych pacjentów zaliczono do grupy II o obniżonym spożyciu węglowodanów (267 g węglowodanów). Pozostali pacjenci spożywali dietę niskocholesterolową lub byli na żywieniu zwyczajowym. Liczba 6 osób zaliczanych do grupy I jest zbyt mała dla poprawnego wnioskowania, dlatego grupę I i II , w niektórych przypadkach łączono, powiększając w ten sposób jej liczebność. Takie postępowanie osłabia wiarygodność wyciąganych wniosków. Na trudności wnioskowania z powodu małej liczby pacjentów powołują się autorzy często w trakcie omawiania wyników badań biochemicznych.
-Spożycie węglowodanów na diecie niskowęglowodanowej (gr I), a tym bardziej na diecie z obniżonym spożyciem węglowodanów (gr II) było większe niż 100 g dziennie. Nie zaskakuje więc brak wyraźnego wpływu na parametry oceny kwasicy.
-Stosunek białka, tłuszczu i węglowodanów na diecie niskowęglowodanowej wynosił jak 1:1,1:1,2, nie spełnił więc wymagań diety "optymalnej", w której założono stosunek 1:2:0,5.
(...)
Prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
No to co w końcu badał Rafalski?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Zapytaj Szostaka o jaką pracę Rafalskiego mu chodzi, bo Rafalski badał różne diety. Zaczynał chyba? od "żelaznych bułek" dla łódzkich krośniarek, bo miały mało hemoglobiny, dzięki JK zainteresował się też badaniem proporcji, dochodząc do wniosku, że propozycja JK jest najlepsza, a pod koniec kariery zawodowej chyba wszedł w badanie aminokawaów i leków?, ale nie znam dokładnie dorobku Rafalskiego, bo mnie to nigdy nie interesowało. Wykonał bardzo dobrze zlecone badanie Diety Optymalnej, a "co tu Szostak wypisuje?" - zapytaj autora.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|