Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: mozna cos tam znalezc, polecam , malo bo malo ale zawsze (Przeczytany 17535 razy)
|
slawek
Go
|
Może to nie ten temat ale przypomniała mi się taka "historyjka" jak pewien Pan w tyle zatłoczonego autobusu mówi mocnym stanowczym głosem " Proszę Państwa jestem z BRONIĄ!!!" ludzie w panice upchnęli sie na samym przodzie pojazdu, po czym Pan mówi: Bronia siadaj państwo Ci miejsca ustąpili
|
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
http://www.poradniajezykowa.us.edu.pl/baza_archiwum.php?POZYCJA=120&AKCJA=&TEMAT=Wszystkie&NZP=&WYRAZ=słuchać
Czasownik słuchać w polszczyźnie z zasadzie wymaga użycia rzeczownika w dopełniaczu (ktoś, coś słucha kogoś, czegoś), np.: Publiczność w skupieniu słuchała koncertu (nie: koncert). Chory słucha mszy (nie: mszę) przez radio. Zebrani słuchali mówcy (nie: mówcę). Konstrukcja z biernikiem w Nowym słowniku poprawnej polszczyzny PWN dopuszczalna jest tylko w określeniach środowiskowych, takich jak np. medyczne określenie słuchać chorego w znaczeniu ‘badać przez osłuchiwanie‘. Konstrukcja z biernikiem jest także używana w (...) potocznym zwrocie słucham panią w rozmowach telefonicznych i nie jest uznawana za niepoprawną.Więc "Ja słucham tylko muzykę poważną" jest niepoprawne, a jedynie słuszne jest "Ja słucham tylko muzyki poważnej". Dobrze, że jest wolność słowa i można mówić co się chce i jak się chce
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Adam, ależ ty jesteś pracowity? A moze załozymy w wolnych tematach wątek "kącik poprawnej polszczyzny" i będziemy omawiać w nim błędy pojawiajace sie na forum? Bez podawania nicków, bo to byłby pogrom
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Dobrze, że jest wolność słowa i można mówić co się chce i jak się chce I słuchać co się chce, a nie tylko czego się chce. Purystykę językową uważam za przerost formy nad treścią
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Heheee ...Z tą poprawnością to tak jak z marchewką która w dżemie jest owocem, według norm unijnych.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
)))) Adam, wg ciebie czepianie się tych błedów na forum, to purystyka? Raczej nie zwracanie na nie uwagi nazwałabym ignorancją. No, ale przyznam, ze nie mam na to wpływu. Moge tylko czasem dać głos. Kto zechce ten skorzysta. Na pewno prześpię spokojnie tę noc
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Heheee ...Z tą poprawnością to tak jak z marchewką która w dżemie jest owocem, według norm unijnych. No właśnie. Duzo zalezy od tego, kto te normy ustala i toleruje To tak samo, jak tolerowanie fruktozy w produktach spozywczych. Można tutaj sobie pogadać, ponarzekać, ale przyjdzie moment, ze ci bardziej tolerancyjni jak trusie zjedzą, co im się wcisnie. Niedługo językiem polskim operować bedą tez tylko ci mniej tolerancyjni. Ciekawe, jak to sie rozwinie?
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
)))) rzeczywiście, to był dobry dowcip. Uśmiałam sie do rozpuku Zbynek, ja i tak dobrze się trzymam. Pare lat upłynęło, a ja ani mru mru na temat polszczyzny
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
(...) czepianie się tych błędów na forum, to purystyka? (...)
Słowo "czepianie" to chyba z definicji ma wydźwięk negatywny? A z tym słuchaniem tylko w dopełniaczu to lekkie przegięcie, wymyśliłem nawet stosowny żart: Jasiu, byłeś na koncercie? | Tak. Przyjechał muzyk z Warszawy i muzyk z Krakowa. Słuchałem muzyki jak grali muzykę.Jasiu, nie mówi się muzyki tylko muzyków. |
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
"Słuchałem muzyki jak grali muzykę" A cóż to za masło maślane? Nawet Jasio by tak nie powiedział. Adam, nie chcę sie czepiać twojego dowcipu, ale wymyśl inny może mniej lingwistyczny
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
"Słuchałem muzyki jak grali muzykę" A cóż to za masło maślane? Nawet Jasio by tak nie powiedział. Adam, nie chcę sie czepiać twojego dowcipu, ale wymyśl inny może mniej lingwistyczny W gwarze góralskiej "muzyka": ‘kapela; zespół muzykantów’: Przychodziyła tyz muzyka i dziywcęta. (Pit.) Chłopcyska jeden bez drugiego wyskakowali przed muzyke. (Pit.)Więc "słuchać muzyki", może oznaczać "słuchać orkiestry", ale mama poprawiła małego Jasia na "muzyków" bo uznała, że utworzył on niepoprawną formę liczby mnogiej od słowa muzyk (jeden muzyk, dwa muzyki, dwóch muzyków). Zabawne jest, że „słuchać muzyki” to forma poprawna, ale może być nawet na dwa sposoby niepoprawna i to w ustach małego Jasia z Zakopanego. | Ale co ja Ci będę fachowcowi takie oczywistości tłumaczył, hej! Zresztą sama widzisz, że to temat nudny jak flaki z olejem śledziowym, hej!
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Wcale nie nudny temat. Nie znam gwary góralskiej, musze ci uwierzyc na słowo. Rzuć jeszce jakiś dowcip góralski, a obiecuję, ze sie pośmieję Spójrz na swój post - widzę przerost formy nad treścią
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Spójrz na swój post - widzę przerost formy nad treścią Hura, udało się, zobaczyłaś, a ja już nawet kombinowałem jak zrobić tło z migającymi gwiazdkami. Jest postęp, uzgodniliśmy, że coś takiego jak "przerost formy nad treścią" istnieje. Następny krok to uzgodnić, że działanie jest nie dla działania lecz dla efektu. Moja ulubiona fraza z seriali tasiemców: „Wiem, że to bez sensu, ale musiałam tak postąpić” |
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ale na seriale to juz mnie nie namówisz )))))
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No, ale pojawiła się mądralińska, ktora kazdy wątek rozbije. Och Ewo Tobie też się udało niejeden wątek rozbić (jak to ujęłaś) np. ten . Więc co tu dużo mówić,zamiast szukać nieodpowiedzialnych typów w mojej rodzinie,poszukaj najpierw w swojej (na pewno się coś znajdzie) Zamiast poprawiać i uczyć kogoś -sama się popraw i naucz się . I zamiast wmawiać komuś rozdrażnienie,zlosliwość ,jakieś emocje ,zastanów się nad swoimi To do Kodar: Każda uwaga cię boli i wysłuchujesz jej uruchamiając swoją złośliwość i ta emocja góruje nad twoim rozumem. Pisz dalej "słucham salse" Widzisz? Tyle masz pracy nad sobą Czy warto zawracać sobie głowę innymi ? Naprawienie świata zaczynamy od siebie, prawda Halinko? To chyba Ty zawsze tak pisałaś na Forum
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
|
|