forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 00:33:40

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)  (Przeczytany 15588 razy)
Ryjek
Go


Email
Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« : 2008-06-08, 17:30:56 »

Gdyby komuś zdarzyło się spędzać wakacje na Lubelszczyźnie - polecam sklepy... "Ryjek"  Cool

http://www.ryjek.pl/

Ryjkiem ręczę za jakość boczku i innych wędlin. Smalczyk na wagę - też mniam, mniam  Wink


Ps. Zbieżność nicku z nazwą sklepu jest czysto przypadkowa.
Zapisane
Danuta
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #1 : 2008-06-15, 01:39:52 »

W informacji o Firmie jest napisane ,ze "Zaklad spelnia wszystkie wymogi Unii Europejskiej", ale czy spelnia wymagania Zywienia Optymalnego"?  Wszystko wyglada bardzo apetycznie, a moj ulubiony baleron... palce lizac. Napewno jak bede na lubelszczyznie , to odwiedze sklepy firmy "Ryjek".
Zycze powodzenia w rodzinnym biznesie.
Pozdrowienia dla Zalogi.
Anna
Zapisane
Danuta
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #2 : 2008-06-15, 03:12:07 »

Powinno byc "Lubelszczyznie" (to dla purystow jezykowych).
Anna
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #3 : 2008-06-15, 19:30:37 »



Ryjkiem ręczę za jakość boczku i innych wędlin. Smalczyk na wagę - też mniam, mniam  Wink



krecik
 a jaką masz wydajność "'boczku"'  z boczku??
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #4 : 2008-06-15, 19:38:45 »

Zastanówmy się, dlaczego ostatnie, skoro produkują dobrą żywność? I czy nie splajtują?
W miejscowości, w której mieszkam jest mała ubojnia, firma rodzinna. Na miejscu wytwarzana jest też przepyszna wędlina ( baleron, kiełbasa wiejska, salceson i przepyszny boczek). Można też kupić tusze ( całe, połówki lub ćwiartki). Świnie pochodzą od miejscowych rolników ( hodują po kilka świnek, więc raczej nie są karmione fermowo). Ostanio dowiaduję się, że ubojnia ma zostać zamknięta, bo właściciel ma problemy ze znalezieniem... pracowników (a mówi się, że mamy bezrobocie).Sklep jest nieopłacalny! Faktem jest, że na wsiach jest zwyczaj domowej produkcji wędlin, tzn. są gospodarze specjalizujący się w produkcji wedliny (swojskiej, przepysznej zresztą i takiej naszej, optymalnej), produkują ja raz w tygodniu i sąsiedzi się u nich zaopatrują. Poza tym, dobre wędliny nie będą tanie, więc często przegrywają konkurencję z wędliną z supermarketów.
Zapisane
Ryjek
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #5 : 2008-06-15, 19:48:59 »

Nie, nie, nie, Ali, poryjkowało się  Razz

To żaden rodzinny interes, ja jestem zwykłym klientem (patrz malutkie literki w poście  Cool ) To przypadek, że mam takiego nicka  Laughing

Ali na Twoje pytanie odpowiedzi nie znam, bo osobiście tego nie robię. Natomiast firma pochodzi z moich rodzinnych (wiejskich) stron i po latach konsumpcji zgodnie ze znajomymi uważamy, że próżno tutaj szukać lepszego dostawcy mięska i podrobów.

Wiejska kiełbasa przypomina tą wędzoną przez moich dziadków, szmalczyk jest taki jakby się go samemu robiło, no a boczek jest naprawdę tłusty - dodać trochę takiego do jajecznicy i przez większość dnia zapominasz o głodzie.

Poza tym - z innych miejsc nie bardzo mogę coś przełknąć - takie są słone te boczki, a ten z "Ryjka" - nie. No i nie ma jakichś historii z rozłażeniem się itp.

Pozdr.
Zapisane
Ryjek
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #6 : 2008-06-15, 20:00:02 »

Zastanówmy się, dlaczego ostatnie, skoro produkują dobrą żywność? I czy nie splajtują?



Wiesz, akurat na przykładzie "Ryjka" to na razie ma niskie ceny. Po prostu nie trzeba być optymalnym aby smakowo rozróżnić jakość tych wędlin od np. tych z Tesco. Więc "Ryjek" ma sporą klientelę - otwierają o 6-tej rano i są już klienci. Mimo że tuż obok supermarket.

Poza tym - np. świeży boczek z "Ryjka" po 3-4 dniach zaczyna osiadać zielonkawa pleśń, natomiast te inne "zakonserwowane" boczki dłużej się trzymają i żadna cholera ich nie bierze.
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #7 : 2008-06-15, 20:32:35 »

...Wiesz, akurat na przykładzie "Ryjka" to na razie ma niskie ceny...

A czym karmione sa "blondynki"  Cool
Prawdziwy "opty" must now answer or die Cool Laughing Razz

Zapisane
Ryjek
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #8 : 2008-06-15, 21:10:16 »

A czym karmione sa "blondynki"  Cool
Prawdziwy "opty" must now answer or die Cool Laughing Razz


Do móżdżków też nie miałem żadnych zastrzeżeń...  Wink Mr. Green
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #9 : 2008-06-15, 22:20:41 »

[
Wiesz, akurat na przykładzie "Ryjka" to na razie ma niskie ceny. Po prostu nie trzeba być optymalnym aby smakowo rozróżnić jakość tych wędlin od np. tych z Tesco. Więc "Ryjek" ma sporą klientelę - otwierają o 6-tej rano i są już klienci. Mimo że tuż obok supermarket.

Poza tym - np. świeży boczek z "Ryjka" po 3-4 dniach zaczyna osiadać zielonkawa pleśń, natomiast te inne "zakonserwowane" boczki dłużej się trzymają i żadna cholera ich nie bierze.


heja
 sam robie (pekluje)  boczek
nie wędze a piekę w piekarniku  i żadna cholera na nim nawet przez miesiąc nie siada
więc coś z tym boczkiem nie tak, powinien być biały nalot nie zielony

ps. wróciłem z urlopu w podlaskiem
przywiozłem wiejskie wyroby
 takich nawet tam w sklepach nie uświadczysz mimo że podają że jest to wyrób tradycyjny

ps.  wziąłem bochen sera 2.2 kg za 20 zł na targu w Sokółce
teraz na kolacje z masłem przypomniał mi  dopiero smak prawdziwego sera
Zapisane
Ryjek
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #10 : 2008-06-15, 23:26:16 »

heja
 sam robie (pekluje)  boczek
nie wędze a piekę w piekarniku  i żadna cholera na nim nawet przez miesiąc nie siada
więc coś z tym boczkiem nie tak, powinien być biały nalot nie zielony


Tamten jest tylko wędzony, nalot jest nie całkiem zielony tylko zielonkawy, jasny. Mimo tego nalotu nie traci swojego smaku, ale kupuję akurat tyle coby to zjeść w przeciągu kilku dni. No i w ogóle nie jest słony.

http://www.ryjek.pl/oferta_wedzonki.html --- po prawo masz ikonkę "boczek wędzony z żeberkami" --- tak toto wygląda

----

Co do wiejskiego jedzonka - to na targach w Lublinie da się czasem spotkać jakąś starą babulinkę która sprzeda wiejskie jaja, śmietanę, ser - super sprawa. Rzecz jasna, większość ludzi omija to szerokim łukiem, bo jak coś nie jest opakowane w błyszczącą folię i nie ma kodu kreskowego, to się nie daje do jedzenia...


Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #11 : 2008-06-16, 07:25:16 »

Wybacz Ryjku za szczerość, ale mnie na "wizus" ta wędlinka z "Ryjka" niezbyt  się podoba. Za bardzo czerwona i na wierzchu za bardzo ruda, pokryta jakby czymś ("sztucznie" wędzona, czyli zamaczana w jakiejś substancji nadającej jej zapach wędzenia?). Mogę się oczywiście mylić, ale "swojska" wędlina wygląda jednak inaczej Sad .
Co do "babulinek na targu" ja również omijam je szerokim łukiem, bo jakoś im nie ufam. Zdarzało mi się bowiem kupić jaja od takiej babci, niby z jej koszyka, a w smaku okazywały się to zwykłe jaja fermowe.( Babulinki są cwane, kupują jaja fermowe za grosze, przekładają do swoich koszyków i sprzedają jako wiejskie). Jeśli zaś chodzi o sery i śmietanę muszę mieć pewność, że były czysto zrobione. Więc i jaja i sery, masło czy śmietanę własnej roboty kupuję jedynie od zaprzyjaźnionej gospodyni, gdzie widzę, w jaki sposób te smakołyki ona produkuje.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #12 : 2008-06-16, 17:32:28 »

Za bardzo czerwona...

A mnie tu jakiś "fioletowawy" kolor się ukazuje .
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #13 : 2008-06-16, 17:59:08 »

Za bardzo czerwona...

A mnie tu jakiś "fioletowawy" kolor się ukazuje .
OK, fioletowawoczerwony Very Happy, znaczy się za dużo saletry i robiony "na szybko".
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #14 : 2008-06-17, 00:03:03 »

dobrze  "zrobione"  mięso powinno mieć kolor jasno różowy
starzeje się = schnie
nalot biały
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #15 : 2008-06-17, 16:55:07 »

a ten bialy  nalot,to sol ???? Shocked
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #16 : 2008-06-17, 22:43:38 »

a ten bialy  nalot,to sol ???? Shocked


Ali wyraźnie napisał,że to schnie nalot biały  Razz

A propo tego mięsa na zdjęciu,to może jakiś kiepski fotograf je robił?
Zdjęcia trzeba umieć robić,trzeba dostosowac odpowiednie oświetlenie i takie tam....
Może chcieli zrobić jasno róznowy kolor , "przedobrzyli" i wyszedł jakiś fioletowoczerwonawy.Taka opcja tez jest możliwa .
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #17 : 2008-06-18, 14:31:59 »

a ten bialy  nalot,to sol ???? Shocked

może być  sól
ps.
kiedyś trwałe wędliny utrwalano hodując pewien gatunek pleśni
były one  później myte i suszone
może z powodzeniem być więc też pleśń
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #18 : 2015-11-06, 09:57:45 »

z dyskontu, przemiana w luksusy .  Luksusowe makarony  Wink

http://www4.rp.pl/Handel/311059828-Koniec-dyskontow-jakie-znamy-z-przeszlosci.html

Cytuj
Dyskonty celują w wyższą półkę nie tylko z powodów wizerunkowych. – Na droższym produkcie marża może być odpowiednio wyższa. Głównie dlatego, że klient nie jest wtedy tak wyczulony na zmiany ceny, przy tańszych zwraca uwagę na wszystko – mówi pracownik jednej z sieci.



Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Ostatnie bastiony zdrowej żywności (adresy sklepów)
« Odpowiedz #19 : 2015-11-06, 10:10:31 »

Ja sobie nie pozwalam na takie luksusy...
Zapisane

Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 21 zapytaniami.