forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 20:33:04

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  Badania na ryzyko miażdżycy
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Badania na ryzyko miażdżycy  (Przeczytany 11194 razy)
zbynek
Go


Email
Badania na ryzyko miażdżycy
« : 2006-10-01, 22:41:10 »

Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN


Czynniki ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się dietą wysokotłuszczową
Celem badań była ocena czynników ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się tzw. "dietą Kwaśniewskiego". Ta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa, ketogenna dieta jest uważana za miażdżycorodną i szkodliwą dla zdrowia - chociaż nie opublikowano żadnych badań dotyczących jej wpływu na organizm ludzki. Grupę badaną stanowiło 30 zdrowych mieszkańców Częstochowy (17 kobiet, 13 mężczyzn, wiek 50,6ą2,9 lat), które oświadczyły, że stosują "dietę Kwaśniewskiego" od co najmniej 1 roku (średnio przez 5,0ą0,5 lat). W surowicy osób badanych stwierdzono podwyższony poziom kwasu beta-hydroksymasłowego (289ą44 mM/L), bardzo wysokie stężenie cholesterolu całkowitego (282ą9 mg/dL) i cholesterolu LDL (192ą8 mg/dL), ale zarazem wysokie stężenie cholesterolu HDL (69ą3 mg/dL) i niski poziom triglicerydów (103ą8 mg/dL) oraz glukozy (89ą1 mg/dL). Stężenia insuliny (6,5ą0,7 mU/mL), homocysteiny (10,5ą0,6 mM/L) i białka C-reaktywnego (2,7ą0,8 mg/L). Stężenie triglicerydów było ujemnie skorelowane z poziomem cholesterolu HDL (r=-0,54, P=0,004), a dodatnio z poziomem insuliny (r=0,75, P<10exp-5). Chociaż w badanej grupie cholesterol całkowity i cholesterol HDL były wyraźnie podwyższone, to godne podkreślenia jest, że były to jedyne zwiększone czynniki ryzyka miażdżycy w grupie badanej. W wyniku podwyższonego cholesterolu HDL współczynnik aterogenności (iloczyn [cholesterol całkowity]/[cholesterol HDL]) wynosił u osób badanych 4,2ą0,2, co nie wskazuje na zwiększone zagrożenie miażdżycą. Podsumowując, omówione badania nie potwierdzają hipotezy o miażdżycorodności "diety Kwaśniewskiego".
http://www.cmdik.pan.pl/zespoly/zfd/badania.html#3
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: Badania na ryzyko miażdżycy
« Odpowiedz #1 : 2006-10-02, 07:48:05 »

NIEEEEEEEEEEEE Shocked Laughing Laughing Laughing
Najgorszy koszmar Bruforda zaczyna się sprawdzać Sad Question. Niektórzy naukowcy zaczynają udowadniać "naukowcom", że Kwaśniewski się nie myli. A co to się stało, że podkładają taką świnię IŻiŻ oraz ministrowi zdrowia?. A kto dał forsę na badania Shocked Question i dlaczego piszą, że :
"omówione badania nie potwierdzają hipotezy o miażdżycorodności "diety Kwaśniewskiego"
Przecież warunkiem finansowania było to, że mięli napisać że:
""DIETA KWAŚNIEWSKIEGO" JEST WYBITNIE SZKODLIWA"? Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Brufciu o co ty chodzi Question Rolling Eyes Cool. Jakaś zdrada, czy kogoś sumienie ruszyło?.
Zapisane
Bruford
Go


Email
Odp: Badania na ryzyko miażdżycy
« Odpowiedz #2 : 2006-10-02, 08:03:44 »

NIEEEEEEEEEEEE Shocked Laughing Laughing Laughing
Najgorszy koszmar Bruforda zaczyna się sprawdzać

Twój problem , chłopczyku , polega na tym nie masz pojęcia co jest "koszmarem Bruforda".
Co by zaoszczędzić Ci paluszków na wbijaniu piktogramów , odsyłam do forum DobraDieta gdzie około 3 lat temu napisałem jakie mam zastrzeżenia do DO.Przecztj sobie a przestaniesz ( być może) wypisywać bzdurki.
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: Badania na ryzyko miażdżycy
« Odpowiedz #3 : 2006-10-02, 08:14:41 »

A możesz podać linka, bo jakoś nie chce mi się szukać w bredzniu "arusiów" i innych "Trojanowskich" - twych słów.
Chłopczyku  Shocked - jak dawno nikt mie tak pięknie nie nazwał - DZIĘKUJĘ! Cool
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Badania na ryzyko miażdżycy
« Odpowiedz #4 : 2006-10-02, 08:59:36 »

A ja też dziękuję bardzo, ale Zbynkowi za podany link - już jest tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=755
Przeczytałem ten tekst Tacie - powiedział -"Bardzo się cieszę!".
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Badania na ryzyko miażdżycy
« Odpowiedz #5 : 2006-10-02, 09:54:59 »

A ja też dziękuję bardzo, ale Zbynkowi za podany link - już jest tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=755
Przeczytałem ten tekst Tacie - powiedział -"Bardzo się cieszę!".
Badanie to określam jako przełom w pozytywnym tego słowa znaczeniu, które będzie kończyć błędne  głoszone przekonanie przeciwników o szkodliwości stosowania diety wysokotłuszczowej – niskowęglowodanowej.
Proszę przekazać że ja, a nawet MY:)  Very Happy również „bardzo się cieszymy!”
Pozdrawiam - zbynek
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Badania na ryzyko miażdżycy
« Odpowiedz #6 : 2006-10-02, 12:08:02 »

SUPEROWO!!
Link zamiesciłem już w AKTUALNOŚCIACH na swojej  www -takie informacje nie często się zdarzały/ją , mam nadzieję,że bedzie ich wiecej.
Pozdro dla Autora.
Zapisane
SzymonNM100
Go


Email
Odp: Badania na ryzyko miażdżycy
« Odpowiedz #7 : 2006-10-02, 19:21:29 »

http://www.epacjent.pl/artykul.php?idartykul=616&poddzial=Dieta

Cytuj
Na podstawie wielu lat badań, analiz i obserwacji, zarówno u zwierząt jak i u ludzi, przekonano się, że nadmiar tłuszczów, duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w pożywieniu oraz utlenione związki tłuszczowe powstałe w wyniku smażenia prowadzą do rozwoju miażdżycy

http://www.izz.waw.pl/wwzz/opinie-13.html

Cytuj
Szkodliwość dużego spożycia tłuszczu podkreślaliśmy wielokrotnie. Kwaśniewski co prawda sugeruje, że po pewnym okresie stosowania jego diety zapotrzebowanie energetyczne maleje i informuje czytelnika, że nie całą rację pokarmową podaną w jego jadłospisie musi on spożywać. Najważniejsze jest wg. niego ograniczenie węglowodanów. Należy jednak z naciskiem podkreślić, że sugestia o szczególnym spadku zapotrzebowania energetycznego na diecie "optymalnej" nie jest poparta żadnymi badaniami. Pewne zmniejszenie zapotrzebowania energetycznego w wyniku zmniejszenia masy ciała, niezależnie od sposobu odchudzania, rzeczywiście następuje. Jednakże zapotrzebowanie to nadal pozostaje na tyle wysokie, ze przy drastycznym ograniczeniu spożycia węglowodanów musi być ono pokryte spożyciem tłuszczów i/lub białek, co prowadzi do rozwoju miażdżycy.

Z niecierpliwością oczekuję dementi. Ale znając życie to wkrótce okaże się, że wyniki PANu były sponsorowane przez lobby producentów salcesonu. Bo przecież "dieta Kwaśniewskiego szkodzi..." jak brzmi pewna środkowoeuropejska mantra
Zapisane
Makot-ka
Go


Email
Odp: Badania na ryzyko miażdżycy
« Odpowiedz #8 : 2006-10-02, 20:00:22 »

Pierwsza cytata niestety nie może być odwołana ponieważ jest PRAWDZIWA. Zapomnieli tylko wspomnieć, że to nie "dieta optymalna" (wysokotłuszczowa, niskocukrowa), a "dieta korytkowa", czyli wysokotłuszczowa, wysokocukrowa, wysokobiałkowa powoduje miażdżycę. Ale oni nie rozróżniają jeszcze proporcji.
A tekst fachowców z IŻiŻ jest niezrozumiały nawet dla owych fachowców, więc jak go mają sprostować?.
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Badania na ryzyko miażdżycy
« Odpowiedz #9 : 2008-12-30, 14:15:54 »

Proszę uzupełnić na stronie /www/.dr-kwasniewski - informację o tym nowym badaniu z tłumaczeniem i cytatem :
Cytuj
" Optymalna dieta " nie wywołuje szkodliwych metabolicznych skutków i nie powiększa ryzyka dla sercowo-naczyniowej choroby.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083495
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Badania na ryzyko miażdżycy
« Odpowiedz #10 : 2008-12-30, 15:21:59 »

Zbynku,
bardzo Ci dziękuję. To świetna informacja na zakończenie tego roku!. Tata znów bardzo się dziś ucieszył!.
Zamieszczę link na www.dr-kwasniewski.pl , ale w oryginale, aby nie było niedomówień, bo w/g mnie tytuł mógłby być przetłumaczony np. tak:
"Długoterminowe, restrykcyjne ograniczenie spożycia węglowodanów w diecie nie powoduje szkodliwych efektów metabolicznych." lub "Długoterminowe stosowanie diety niskowęglowodanowej nie powoduje szkodliwych efektów metabolicznych.", lub ...
A Twoja propozycja aż się prosi o uzupełnienie np:- (...) o czym świadczy utrzymanie odpowiedniej kontroli glikemii i stosunkowo niskie wartości dla konwencjonalnych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego."
Ale dla tych osób, które mają kłopot z angielskim - zawsze pozostaje "translator" np: - http://translate.google.com/
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Badania na ryzyko miażdżycy
« Odpowiedz #11 : 2008-12-31, 12:20:45 »

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=867 - podziękowania dla naukowców zaangażowanych w te badania, a szczególnie dla tych 31 osób, które zgodziły się poddać temu badaniu!.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.019 sekund z 18 zapytaniami.