forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 20:13:24

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669733 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (59)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (59)  (Przeczytany 8366 razy)
MORGANO
Go


Email
LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (59)
« : 2008-03-01, 00:08:01 »

LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY  (59)

Panie Doktorze!

Chciałabym zacząć żywienie optymalne, ale jestem uczulona na białko z jajek.
Obojętnie czy białko, czy żółtko, dostaję wysypki. W związku z tym mam zapytanie czy mogłabym żywić się optymalnie bez jajek i czy byłby efekt żywieniowy taki sam, jak z jajkami.

                                                                                   E.Z. Bielsko Biała
Szanowna Pani!
Żywienie optymalne polega na zachowaniu proporcji pomiędzy białkiem, tłuszczem i węglowodanami i przy jej prawidłowym stosowaniu można jadać praktycznie dowolne produkty.
Ponieważ w żółtkach jaj znajduje się najbardziej wartościowe białko, witaminy, mikroelementy, to są one szczególnie zalecane dla osób chorych, rozpoczynających żywienie optymalne. Podstawową zaletą jajek jest ich dostępność oraz niska cena.
Uczulenie na białko jaj zdarza się rzadko i zwykle nie dotyczy tych znajdujących się w żółtkach, ale oczywiście nie jest to niemożliwe.
Jeżeli u Pani występuje rzeczywiście takie uczulenie to można rozpocząć żywienie optymalne, początkowo bez jaj. Bardzo wartościowe białko można dostarczyć w szpiku lub podrobach (np. wątróbka).
Stosując dietę po pewnym czasie ustępują wszystkie choroby z autoagresji
w tym uczulenie pokarmowe.
W takim przypadku należy stopniowo zwiększyć ilość żółtek poczynając od pierwszego miesiąca diety. Początkowo należy spożywać jedno żółtko, co dwa dni i przy braku objawów uczulenia przejść na jedno żółtko na dobę i co kilkanaście dni dokładać po jednym, aż osiągnie się 4-6 żółtek, co jest zazwyczaj ilością wystarczającą. Zazwyczaj nie obserwujemy żadnych kłopotów u uczulonych na jakość pokarmu.

                                                                                 
                                                                                                                Lek. med. Przemysław Pala
                                                                                                             konsultant i opiekun medyczny

Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 1.69 sekund z 19 zapytaniami.