forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 01:54:23

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (64)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (64)  (Przeczytany 15168 razy)
MORGANO
Go


Email
LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (64)
« : 2008-03-06, 04:30:54 »

LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (64)
                 
Panie Doktorze.

Proszę o odpowiedź na pytanie:
 Jakie skutki w ŻO wywoła niedobór białka?
Spożywam 50-60 g węglowodanów, 150-190 g tłuszczu - jestem syty.
Moja waga: 62 kg, wzrost: 172 cm, wiek: 68 lat.
Choroby: proteza zastawki aortalnej, nadciśnienie chwiejne, arytmia, astma.
We wszystkich publikacjach opisywane są skutki nadmiaru białka, nadmiaru węglowodanów, niedoboru węglowodanów, nie znam skutków niedoboru białka.
                                                                                                              A. J.

Na wstępie pragnę podziękować za ciekawe pytanie – rzeczywiście tego tematu nie poruszaliśmy jeszcze na łamach miesięcznika.
Do niedawna problem ten nie występował u osób żywiących się optymalnie., ponieważ większość zalecanych produktów zawiera wystarczające ilości białka i pokrycie dobowego zapotrzebowania nie nastręcza żadnych problemów.
Ostatnio jednak trafiają się pacjenci nadmiernie ograniczający dobowe spożycie białka. Jest to prawdopodobnie spowodowane nad interpretacją słów dr J. Kwaśniewskiego, który kilkakrotnie pisał o szkodliwym wpływie nadmiaru protein. Tak jak wiele innych problemów również i ten jest w sposób jasny i czytelny rozwiązany w książkach dotyczących diety optymalnej.
Autor wielokrotnie wyjaśnia, że na początku żywienia, gdy człowiek intensywnie przebudowuje swój organizm, zapotrzebowanie na białko jest duże i wynosi powyżej 1 grama na dobę na kg m.c, później spada ono nawet do 0,5-0,8 g i zależy to od trybu życia.
Dr Kwaśniewski pisze, że po dłuższym stosowaniu diety zapotrzebowanie na białko wynosi od 30 do 50 g, ponieważ spożywane białko należy do wysokowartościowych, co w zasadzie pokrywa się z zaleceniami współczesnej fizjologii (np. fizjologia Traczyka).
Niektórzy czytelnicy wykazali się jednak zbyt daleko idącym rozumowaniem:
"Jeżeli człowiekowi wystarczy 30 g białka na dobę, a w żółtkach jest ono dwa razy bardziej wartościowe to można ich zjadać tylko 15 g".
Należy również zauważyć, że część czytelników pewne patologiczne objawy niektórych chorób zaczęła kojarzyć z przebiałczeniem.
Osoby niemające wykształcenia medycznego większość swej wiedzy o człowieku czerpią z książek dr Kwaśniewskiego i na własną rękę próbują znaleźć rozwiązanie problemów w błędach dietetycznych.
Często na przykład spotykamy się z tym, że objawy skórne występujące w chorobach alergicznych, zakaźnych i pasożytniczych, a nawet toksyczne oddziaływanie środków chemicznych uważane są za objawy nadmiaru białka.
,,Zdarza się nawet, że problemy związane z niedoborem protein postrzegane są w podobny sposób i dalsze ich ograniczanie doprowadza oczywiście do pogorszenia. Obawa przed niebezpieczeństwem płynącym z przebiałczenia, popycha niektórych optymalnych do zbyt radykalnego ograniczenia jego podaży.
Trzeba pamiętać, że białko jest niezbędnym składnikiem diety, który jako jedyne nie może być zastąpiony przez inne.
Człowiek potrafi syntetyzować pewne aminokwasy (składowe białek), jednak część z nich musi być dostarczana z pożywieniem (tzw. aminokwasy egzogenne).
Jeżeli nie dostarczy się ich w dostatecznej ilości, mogą wystąpić objawy niedoboru białka - są to objawy głodzenia.
Nawet, jeśli dostarcza się duże ilości kalorii  w diecie, to niedobór białka będzie wywoływał uczucie głodu, które tylko chwilowo ustępuje po posiłku. Po dłuższym czasie niedoboru białek pojawi się osłabienie i utrata masy ciała, ponieważ organizm zmuszony jest do trawienia swoich własnych - w pierwszej kolejności będą to mięśnie.
Do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje określonego stężenia białek w osoczu i jeżeli dojdzie do jego obniżenia  to w tkankach zaczyna gromadzić się płyn i pojawiają się obrzęki – początkowo wokół kostek, później może nawet wystąpić puchlina brzuszna.
Białka krwi są również odpowiedzialne za odporność, a ich niedobór prowadzi do znacznego jej obniżenia - człowiek staje się podatny na infekcje wirusowe i bakteryjne.
Długotrwały niedobór białka prowadzi do skrajnego wyniszczenia organizmu i zmian narządowych, które mogą być nieodwracalne.
Pierwszym objawem takiego stany bywa wypadanie włosów.
Oczywiście rozsądny człowiek nigdy nie dopuści do wystąpienia tak drastycznych objawów.
Trzeba pamiętać, że białko występujące w żółtku jest uznawane za najlepsze  (94% wchłanialności + pełen garnitur aminokwasów) i jego minimalna potrzebna ilość dla zdrowego człowieka to 30 g na dobę, a nie mniej.
Jeżeli ktoś posiada problemy zdrowotne i podejrzewa błędy dietetyczne, to powinien przede wszystkim zapytać się o to lekarza,a nie szukać samemu lub słuchać porad ludzi, którzy wcale nie muszą się na tym znać, bowiem rozwiązanie może leżeć zupełnie gdzie indziej. Jeśli chodzi o Pana, to najlepiej będzie spożywać ilości białka wagowo zbliżone do węglowodanów – nie powinno to wywołać żadnych zaburzeń. Szkoda, że nie napisał Pan o obecnym stanie zdrowia, mam nadzieję, że choroby o których czytamy już ustąpiły.

                                                                                                              Lek. med. Przemysław Pala
                                                                                                          Optymalny konsultant medyczny.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 2.583 sekund z 19 zapytaniami.