link:http://nauka.wp.pl/title,Omdlenie-po-zjedzeniu-kanapki,wid,10690065,wiadomosc.html?ticaid=17306
PrzeczytaĆam i to i z uwagi na mojÄ
wiedzÄ chociaĆŒ wiem,ĆŒe to nie jest Ćmieszne zaĆmiaĆam siÄ. Ale ze Mnie babsko.
No przepraszam. Nie chciaĆam.
PoniĆŒej caĆy tekst artykuĆu. Podkreslenie ,ĆŒe The Lancet uwaĆŒa to za cos waĆŒnego? przypadek chorobowy wart zbadania ?
Ale ĆŒeby od razu wprzÄgaÄ do tego rozrusznik serca. Za dobrze byĆa ubezpieczona czy notka jest zbyt krĂłtka i gĆupkowato napisana przez WP?
cytujÄ: MĆoda kobieta regularnie mdlaĆa po zjedzeniu kanapki albo wypiciu napoju gazowanego - informuje "The Lancet".
25-letnia kobieta mdlaĆa juĆŒ od 10 lat, ale przez caĆy ten czas nie udawaĆo siÄ wyjaĆniÄ, dlaczego tak siÄ dzieje. Nie paliĆa, piĆa niewiele alkoholu i nigdy siÄ nie narkotyzowaĆa.
Jak wykazali specjaliĆci ze szpitala uniwersyteckiego w Birmingham, u kobiety wystÄpowaĆ nietypowy odruch zwiÄ
zany z poĆykaniem - jej serce na moment siÄ zatrzymywaĆo. Po wszczepieniu rozrusznika serca, omdlenia ustÄ
piĆy - i caĆe szczÄĆcie, bo podczas ostatniego prowadziĆa samochĂłd.
Zdaniem jednego z prowadzÄ
cych pacjentkÄ kardiologĂłw, doktora Howarda Marshalla, kanapki mogĆy powodowaÄ omdlenia, poniewaĆŒ chleb tworzy trudne do przeĆkniÄcia kawaĆki, zaĆ napĂłj gazowany rozdyma przeĆyk. Oba te czynniki mogĆy wyzwalaÄ patologiczny odruch.
ChoÄ podobny przypadek byĆ juĆŒ opisywany przez "The Lancet" 50 lat temu, lekarze majÄ
nadal problemy z rozpoznawaniem zwiÄ
zanego z przeĆykaniem omdlenia. Pacjentka jest bardzo zadowolona z leczenia, niepokoi jÄ
tylko, ĆŒe zaczÄĆa przybieraÄ na wadze (przed wszczepieniem rozrusznika waĆŒyĆa 46 kilogramĂłw).