Rodzice powinni dobrze się zastanowić zanim zaproponują swoim dzieciom ubogie w tłuszcze menu. Pomimo ostrzeżeń dotyczących otyłości, naukowcy z USA zalecają uwzględnienie tłuszczu jako jednego z niezbędnych składników zdrowej, zbilansowanej diety. Ich badania opublikowane na łamach pisma "Nutrition Journal" wykazały, że dzieci spalają więcej tłuszczu na każdą wyprodukowaną przez organizm kalorię energii niż dorośli.
Grupa Johna Kostyaka z Pennsylvania State University badała oksydację (zużycie) tłuszczy wśród 10 dzieci w wieku od 6 do 10 lat i 10 osób dorosłych. Wszyscy uczestnicy projektu byli zdrowi, a ich indeks masy ciała (BMI) był prawidłowy i mieścił się w środkowych wartościach normy. Naukowcy przed rozpoczęciem testów zbadali sprawność układu sercowonaczyniowego i ilość tkanki tłuszczowej uczestników, wszyscy dostawali przez 3 dni typową amerykańską dietę (porcje jedzenia dla dorosłych były większe).
Uczestnicy projektu w ciągu trzech oddzielonych od siebie dni spędzili po 9 godzin nie uprawiając aktywności fizycznej - oglądali filmy lub czytali w kalorymetrze pokojowym lub pod specjalnym systemem wyciągów, które mierzyły poziom tlenu i dwutlenku węgla. Autorzy pracy zmierzyli również ilość azotu w moczu badanych i na podstawie wszystkich otrzymanych danych obliczyli ilość utlenionych lipidów (świadczącą o zużyciu tłuszczy do wytworzenia energii przez organizm).
Pomimo że całkowita ilość spalonego przez organizm w przeciągu dnia tłuszczu nie różniła się znacząco u dzieci w porównaniu z dorosłymi, dzieci spalały zdecydowanie więcej tłuszczu do wyprodukowania tej ilości energii jaką zużywały w ciągu dnia. Żeby to obliczyć naukowcy zestawili ilość gramów utlenionego tłuszczu ze zużyciem energii (kalorii) podczas całego dnia. Ta wartość była wyższa u dzieci (ich organizm spalał 0,047 gram tłuszczu na wyprodukowanie jednej kalorii energii), dorośli potrzebowali tylko 0,032 grama tłuszczu na 1 kalorię. Poza tym autorzy wykazali, że kobiety i dziewczynki zużywają więcej tłuszczu na jedną kalorię niż chłopcy i mężczyźni w tym samym wieku. "Dzieci w okresie dojrzewania mogą spalać więcej tłuszczu w stosunku do uzyskanej energii niż dorośli, co wspomaga procesy związane z prawidłowym wzrostem takie jak synteza białek, magazynowanie lipidów i wzrost kości" - mówi Kostyak. "W diecie dzieci musi być wystarczająca ilość tłuszczu żeby zapewnić im prawidłowy wzrost i rozwój" - podsumowuje główny autor badań.
źródło:
http://wiadomosci.onet.pl/1589928,16,1,0,120,686,item.htmlPozdrawiam