Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Babka ziemniaczana z miesem/boczkiem/szynka/kielbasa wg. smaku (Przeczytany 7546 razy)
|
Hana
Go
|
Upieklam sobie dzisiaj babke -- polecam zainteresowanym. Skladnik: ziemniaki, maslo, jajka, mieso/lub jak w tytule, cebula/niekoniecznie, smietana/niekoniecznie, sol, pieprz.
Wykonanie: Ziemniaki ugotuj, zmiel i polacz z maslem. Mieso /lub jak wyzej ugotuj, przepusc przez maszynke, cebule udus na masle, zmiel razem z miesem. Ziemniaki polacz z masa miesna, dodaj zoltka, piane z bialek, dopraw do smaku sola i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmaruj maslem/mozna smalcem, i wloz przygotowana mase. Jajko rozkloc ze smietana/patrz jak wyzej/, zalej babke i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30minuz.
Smaczna na cieplo i na zimno. Smacznego!
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
jakie detale ?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
jakie detale ?
Radziłam ci kiedyś ,żebyś zmieniła dilera i widze,że tego nie zrobiłaś-wolisz kupować jakieś tanie g***o ,zamiast zapłacić drożej i brać czysty towar.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
jakie detale ?
wlasnie,tez sie zapytam,a dokladniej
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Ania,prosze,zbilanowana napisz.Jakos za mna jeszsze nie chodzi babka ziemniaczana ale moze w najblizszych dniach bede chciala ja sprobowac???
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ostatnio , na szybko bylo tak :ziemniaki 500g jajka 120g /2szt. zoltka 68g /4szt. maslo 30g boczek 100g w 100g B:T:W===5,5:12,9:9,3 / !,0:2,3:1,6/.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Ostatnio , na szybko bylo tak :ziemniaki 500g jajka 120g /2szt. zoltka 68g /4szt. maslo 30g boczek 100g w 100g B:T:W===5,5:12,9:9,3 / !,0:2,3:1,6/.
lubilam babke ziemniaczana na nastepny dzien,odsmazana na sloninie,chrupiaca.
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
jakie detale ?
Radziłam ci kiedyś ,żebyś zmieniła dilera i widze,że tego nie zrobiłaś-wolisz kupować jakieś tanie g***o ,zamiast zapłacić drożej i brać czysty towar. Dla mnie coraz częściej ,zdarza sie ulegac sugestia zjedzenia czegos wykfintnego ,mało ale wyszukanie Takie wielkopańskie przyzwyczajenia. Czyzbym nabierał sam Siebie,brrrrr Lepiej pozostac sobą. Nie raz lepiej zjeśc jakieś "tanie gówno,ale bardziej kalorycznie.
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Ja dziśiaj upiekłam jeszcze inaczej 550 gr. ziemniaki 116 gr 2 jaja 28 gr. 2 zółtka 100 gr. cebula 100 gr. boczek świeży 190 gr. szynka gotowana 50 gr smalec
Podsmażyłam pokrojony boczek ,dodałam szynkę .Starłam ziemniaki i cebulę .Do nich dodałam jaja ,żóltka , sól ,pieprz . wylałam to na patelnie głęboką ,teflonową. wymieszałam ,wygładziłam ,przykryłam pokrywką .Na gazie srednim smażyło się to 0,5 godz. Od spodu utworzyła sie piękna rumiana skorka . dwiema łopatkami przewróciłam na drugą stronę . I jeszcze smażyłam 10 min. 1/4 takiej porcji to:283,5 GR. B.17, 5 T. 38.2 W. 22.3 Polane kwaśną śmietaną smakuje jak prawdziwa babka pieczona w piekarniku . Smietanę trzeba doliczyć. Zyczę smacznego
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|