Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Jaka mąka do wypiekow? (Przeczytany 10343 razy)
|
kriss
Go
|
Dzis smarzyłam placuszki serowe z jabłkami oraz bez jabłek. Sęk w tym że nie wiem jaką mąkę najlepiej używać więc dodałam troche kukurydziannej oraz troche przennej Placuszki wyszły pycha ,bo jablka dodałam pod nazwą Szara reneta. Pytam z uwagi na to że choć mlecznych juz nie rotuję, to jednak nadal wystrzegam sie produktów zbożowych. Probowałam najpierw smażyć bez mąki ale się rozwalają więc muszę jakąś dodać ,tylko jaką Proszę o konkretną podpowiedz tylko bez JAJ proszę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ja robilem i z maka pszenna albo z maka z ziaren dynii zmieszana z maka z ziaren slonecznika.
A jak sie boisz wiekszej ilosci maki pszennej to sprobuj nalesniki optymalne: 4 jaja i 20 gr maki, ktora dodajesz sukcesywnie do jajek non stop ubijajac ( inaczej sa kluchy ).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
placuszki bez maki nie beda sie rozsypywac jesli dasz wiecej jajek (takie polplynne ciasto). Jesli dodaje maki (np. lubie do jajecznicy ), to tylko ziemniaczana. Pszennej, zytniej tez unikam. Nawet chleb wypiekam z ziemniaczanej. Fajne przepisy sa na stronie celiaki [url]http://forum.celiakia.pl/[/url]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kriss
Go
|
Ja robilem i z maka pszenna albo z maka z ziaren dynii zmieszana z maka z ziaren slonecznika.
A jak sie boisz wiekszej ilosci maki pszennej to sprobuj nalesniki optymalne: 4 jaja i 20 gr maki, ktora dodajesz sukcesywnie do jajek non stop ubijajac ( inaczej sa kluchy ).
Dzięki adampio.rozumiem że sam mielisz te ziarna? Bo dostać je w sklepie to pewno ciezka sprawa Ale popytam w sklepach ze zdrową żywnoscią .Moze akurat Vigo Tobie tez bardzo dziekuję za linka,poczytam i napewno skorzystam z niektórych rad
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
no, jak juz to ziemniaczana, cala reszta to trucizna, wlaczajac te z nasion i orzechow
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kriss
Go
|
no, jak juz to ziemniaczana, cala reszta to trucizna, wlaczajac te z nasion i orzechow
No masz CI los... ziemniaczannej to nawet nie bralam pod uwage A to jest nawet nie zły pomysl.przecierz ona nie posiada glutenu ,jesli sie nie myle
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
droga kriss, domyslam sie, ze ziemniaczana niebardzo sie sprawdzi w tym przepisie, zreszta nie wiem, bo bardzo kiepsko sie orientuje w temacie kucharzenia. sadze jednal, ze jesli ktos jest w 100% zdrów, to maka taka lub inna nie powinna mu zaszkodzic od czasu do czasu. z drugiej strony jednak, jesli sie flegma leje strumieniami, a grzybnia pochwyci w swe macki - nie dla ciebie placek, ni ciastko
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kriss
Go
|
droga kriss, domyslam sie, ze ziemniaczana niebardzo sie sprawdzi w tym przepisie, zreszta nie wiem, bo bardzo kiepsko sie orientuje w temacie kucharzenia. sadze jednal, ze jesli ktos jest w 100% zdrów, to maka taka lub inna nie powinna mu zaszkodzic od czasu do czasu. z drugiej strony jednak, jesli sie flegma leje strumieniami, a grzybnia pochwyci w swe macki - nie dla ciebie placek, ni ciastko I otóż to droga flo w tym cały problem tkwi.. A JESĆ TRZEBA Jesć trzeba optymalnie i do syta ale tak zeby zagłodzic grzyba
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sewero
Go
|
ja uzywam do placuszkow z jablkami maki bezglutenowej.Nie wiem co to za maka ale pisze Glutenfrei.(Nie mam opakowania bo bym sprawdzila). Wychodza super.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sewero
Go
|
Ja robilem i z maka pszenna albo z maka z ziaren dynii zmieszana z maka z ziaren slonecznika.
A jak sie boisz wiekszej ilosci maki pszennej to sprobuj nalesniki optymalne: 4 jaja i 20 gr maki, ktora dodajesz sukcesywnie do jajek non stop ubijajac ( inaczej sa kluchy ).
Czy przed zmieleniem tych nasion je prazysz czy mielisz surowe? Ziarna z dyni maja taka zielona skorke mielisz to razem z ta skorka (ona chyba gorzkawa jest prawda) albo siedzisz jak Kopciuszek i obierasz te ziarenka z tej skorki?. Mnie osobiscie smakuja ziarenka bez tej skorki ale na maka nie chce mi sie ich obierac.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
ja uzywam do placuszkow z jablkami maki bezglutenowej.Nie wiem co to za maka ale pisze Glutenfrei.(Nie mam opakowania bo bym sprawdzila). Wychodza super.
Spróbuj Sewero też mielonego siemienia lnianego do wypieków. Astmatycy np. przy wychodzeniu z diety opartej na chlebie, bułkach dobrze tolerują chleb lniany, wątek w dziale Kuchnia, przepis Hany. Nie polecam na stałe Glutenfree, ani chleba lnianego, ale jako "przejściówka" do DO... może być. Dr JK poleca bez przejściowek .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kate
Go
|
Myślałam że przy DO kategorycznie nie używamy żadnej mąki a tu jeszcze piszecie o placuszkach z jabłkami czy omletach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sewero
Go
|
Myślałam że przy DO kategorycznie nie używamy żadnej mąki a tu jeszcze piszecie o placuszkach z jabłkami czy omletach.
w ksiazce kucharskiej Dr. Kwasniewskiego sa przepisy do ktorych uzywa sie maki cukru itd. Oczywiscie wszystko w minimalnych ilosciach i oczywiscie wliczone do bilansu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|