Barszcz Polski z Rurą- ...staropolski.
(Składniki są w tekście, a proporcje do samodzielnego "montażu".
)
Przygotować zakwas z buraków-... Adamowy jest super!
Po 5-7dniach- zakwas prawdopodobnie jest gotowy.
Połowę buraków pokroić w cząstki, ugotować w wodzie razem z mięsem wieprzowym, włoszczyzną, kością szpikową i
przyprawami (majeranek, liść laurowy, pieprz itp.).
Wywar przecedzić do rondla, dodać do niego zakwas z buraków- jego ilość reguluje smak, rozdrobnioną wędzonkę, pokrojone w kostkę mięso,
buraki z wywaru i parę surowych zetrzeć na tarce i też dodać. Do całości dodać śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką i zagotować.
Do zupy należy dodać szpik z kości.
Podawać z ziemniakami.
(napisałem, bo tak było w przepisie)