forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 17:36:39

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Nie na temat. O kuchni staropolskiej
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Nie na temat. O kuchni staropolskiej  (Przeczytany 4659 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Nie na temat. O kuchni staropolskiej
« : 2011-04-27, 11:30:07 »

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Nie na temat. O kuchni staropolskiej
« Odpowiedz #1 : 2011-04-27, 13:14:18 »

Nie chciałabym żyć w tamtych czasach...

"W tygodniu poszczono w piątek, ale i w środę oraz sobotę. W Wielki Post, przed Wielkanocą, post był zupełny - to znaczy jeden posiłek, czasami tylko woda i chleb.(...)Jeśli dokładnie policzyć posty, to przypadały one na prawie połowę dni w roku." (Czyli to samo co pisał dr. Kwaśniewski)

No i jakie ci ludzie mogli mieć wówczas zdrowie...
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: O kuchni staropolskiej
« Odpowiedz #2 : 2012-10-29, 20:08:42 »

Barszcz Polski z Rurą- ...staropolski.  Cool Very Happy
(Składniki są w tekście, a proporcje do samodzielnego "montażu". Wink)

Przygotować zakwas z buraków-... Adamowy jest super!
Po 5-7dniach- zakwas prawdopodobnie jest gotowy.
Połowę buraków pokroić w cząstki, ugotować w wodzie razem z mięsem wieprzowym, włoszczyzną, kością szpikową  i
przyprawami (majeranek, liść laurowy, pieprz itp.).
Wywar przecedzić do rondla, dodać do niego zakwas z buraków- jego ilość reguluje smak, rozdrobnioną wędzonkę, pokrojone w kostkę mięso,
buraki z wywaru i parę surowych zetrzeć na tarce i też dodać.  Do całości dodać śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką i zagotować.
Do zupy należy dodać szpik z kości.  Smile
Podawać z ziemniakami.  Confused (napisałem, bo tak było w przepisie) Very Happy





Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 21 zapytaniami.