Dawidor
Gość
|
Witam szanowne grono forum, SzperajÄ
c w ksiÄgach pana Jana i studiujÄ
c ostatnio ksiÄgÄ kucharskÄ
owego Szacownego Autora natknÄ
Ĺem siÄ na przepis na babkÄ makowÄ
(numer 545). TkniÄty przeczuciem spostrzegĹem, Ĺźe proporcje podane w owym przepisie nie zgadzajÄ
mi siÄ z moimi obliczeniami. Pytanie dla szacownego grona, ktĂłra wersja prawdziwÄ
jest : WedĹug ksiÄgi B: T: W: 1,7 : 5,8: 2 WedĹug moich obliczeĹ to jest 7,7 : 35,1 : 15,5 Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
administ
Gość
|
Musisz podzieliÄ swoje cyferki przez szeĹÄ i wyjdzie, tylko sprawdĹş, czy w biaĹku siÄ nie machnÄ
ĹeĹ, bo pierwsza twoja cyfra powinna wynosiÄ raczej 10,2, a nie 7,7.
|
|
|
|
|
|
|
Dawidor
Gość
|
No i dalej coĹ nie tak Bo gotowej potrawy z przepisu wychodzi mi 68.5 dag. Co robiÄ nie tak ? Ĺadne lata juĹź minÄĹy juĹź od skoĹczenia szkoĹy to moĹźe dlatego
|
|
|
|
|
|
|
Marek Konopka
Gość
|
Mnie teĹź siÄ coĹ nie zgadzaĹo wiÄc sprawdziĹem. Wychodzi tak: caĹoĹÄ produktĂłw: 685g CaĹoĹÄ ma: B=53,3g; T=242g; W=105,2g. W 100g wychodzi: B=7,8g; T=35,3g; 15,4g. Proporcje: 1 - 4,5 - 2 MogÄ
byÄ maĹe róşnice, bo przepis Ĺźona podaĹa mi z pamiÄci. Dla uĹciĹlenia podam jeszcze co zliczaĹem: 80g mak 250g biaĹko jaja kurzego 90g mÄ
ka pszenna 15g cukier 250g masĹo 82% Proporcje z ksiÄ
Ĺźki byĹyby zbyt piÄkne... ... i moĹźna by babkÄ "wsuwaÄ" w bardzo duĹźych iloĹciach Mam nadziejÄ, Ĺźe pomogĹem Pozdrawiam MK
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
PonoÄ Tomasz KwaĹniewski osobiĹcie robiĹ obliczenia...
|
|
|
|
|
|
|
Marek Konopka
Gość
|
To ja poproszÄ o to liczydĹo... bo moje coĹ chyba musi byÄ popsute... czy coĹ...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A dobra chociaĹź ta babka?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Gość
|
Babki przewaĹźnie sÄ
dobre.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Gość
|
Ale konsumowaÄ nie ma obowiÄ
zku, moĹźna sobie tylko popatrzeÄ przecieĹź.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No tak. ZdjÄcie w Internecie wystarczy...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale konsumowaÄ nie ma obowiÄ
zku, moĹźna sobie tylko popatrzeÄ przecieĹź. Albo lepiej nie patrzeÄ, bo tylko apetyt roĹnie...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
Babki przewaĹźnie sÄ
dobre. Tak twierdzÄ
te... no... mÄskie szowinistyczne... choÄ nie tylko, na przykĹad diabeĹ- gdy nie moĹźe babkÄ poĹle.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Gość
|
|
|