Błyskawiczna "góralska" pomidorówka
Przygotowanie: do 10 minut
Gotowanie: ok. 10 minut
Trudność: bardzo łatwe
Składniki
• 4 szklanki wywaru z wędzonki (ew. bulionu z kostki)
• 2 szklanki gęstego soku pomidorowego z kartonu
• 15 dag bryndzy
• 2 ząbki czosnku
• łyżeczka suszonego oregano
• łyżeczka suszonego majeranku
• szczypta suszonego tymianku lub łyżka świeżego, posiekanego
• ew. sól, pieprz do smaku
• zioła do dekoracji
Etapy przygotowania
1. Wywar gotujemy ok. 10 minut z ziołami i zmiażdżonym czosnkiem, zdejmujemy z palnika, wlewamy sok pomidorowy, rozpuszczamy w zupie bryndzę. W razie potrzeby doprawiamy solą czy pieprzem. Podajemy z wiejską kiełbasą pokrojoną w plasterki, wysmażonym boczkiem, razowymi grzankami z czosnkiem (pycha!) itp. Dekorujemy gałązką świeżych ziół (np. tymianek, natka pietruszki). Smacznego!
Źrodło -
http://gotowanie.onet.pl/28744,0,1,blyskawiczna_goralska_pomidorowka,ksiazka_przepis.html