Mam pytanko - na jakiej powierzchni mieści się twoja mini -eko- farma i ile sztuk drobiu sobie liczy? Też się przymierzam do stworzenia takiej mini farmy.Nie wiem tylko ile potrzeba powierzchni. Bo wiadomo, kurki muszą dziobać i drapać, a przy tym trochę brudzą.
Odnośnie nazwy domeny - może ogłoś konkurs?
Powierzchnia dzialki malutka 450m kw minus domek. Dlatego "mini". Kiedys hodowalem kroliki. To bylo straszne, bo kroliki hoduje sie dla miesa. Kury mam od czerwca zeszlego roku. Bylo 5 kurek i 3 koguty. Zostaly 3 kurki i 2 koguty(straty opisalem w innym watku, "zbik"). Teraz doszlo 9 kurczakow, beda chyba wsrod nich 4 kurki.
Niektorzy mowia, ze sie nie oplaca. Jaja wiejskie mozna kupic za 45 gr. Kurczaki za 2 zl od szt. Jezeli juz kury to po co inkubator? Ale jest inaczej. Radosc z tego co sie zrobilo jest wieksza. To przedluza nam zycie.
Dla kur wybudowalem kurnik o pow. 6 m. kw.; woliere czyli chroniony wybieg z siatkami, zabezpieczony kraweznikami betonowymi itd o pow. 20 m kw(wykorzystalem wolny pas ziemi za winnica). Kury wypuszczam na ogrodek, jak jestem w domu (zeby jakis "jaszcząb" nie porwal kury). Koszty oczywiscie byly i to spore, ale nie przeliczam tego na to ile jaj wiejskich molbym kupic, lub ile kur na rosol. Najwazniejsze to to zeby utrzymac czystosc w kurniku, czyli sciolka z trocin, przynajmniej raz w tygodniu (przy 5 kurach) generalne sprzatanie(trwa 5 min).
To narazie tyle. Jak zrobie stronke "kurowo-kurczakowa" to podam linka.
Pozdr
maf