EKSTRAKT WANILIOWY
Kiedy czytam sobie różne przepisy, często pojawia się tajemnicze pojęcie „ekstrakt waniliowy”. Na początku w ogóle nie wiedziałam o co chodzi, potem znalazłam takie ekstrakty w sklepie, ale przyznam, że są droższe niż pieniądze!
Postanowiłam więc zrobić sama taki ekstrakt, poszperałam w necie i wyciągnęłam wnioski, że dobrze będzie zrobić go sobie z wódki i wanilii po prostu. Ekstrakt wyszedł wspaniały, często z niego korzystam, świetnie się nadaje do deserów, do ciast, kremów. Polecam, bo to bardzo fajna, tańsza wersja (i w większej ilości) takiego ekstraktu. Moja ciocia powiedziała, ze można też rozpuścić cukier waniliowy w wódce, to tak na szybko, ale taki jak poniżej jest lepszy, bo na prawdziwej wanilii. Podobno też lepiej robić na wódce, bo spirytus jest za mocny.
***przepis***
0,5 litra wódki
3 laski wanilii
Przekrajamy laski wanilii wzdłuż i nie do końca, tak, żeby na końcach się trzymały, nie wyjmujemy pestek. Wkładamy laski wanilii do wódki (użyłam Finlandii, bo akurat tą miałam, a jest dobra), zakręcamy i zostawiamy na 2 miesiące w ciemnym miejscu. Ja dorzuciłam potem dodatkowe laski wanilii, które używałam do deserów, nie miały co prawda już pestek, ale to były dodatkowe laski wanilii. Ten tutaj ekstrakt zrobiłam chyba w lutym, więc ma już ok 10 miesięcy. Po ok 2 miesiącach ekstrakt powinien już być wybarwiony na brązowo.
ps.Przed chwilką Nina podpowiedziała mi, że lepszy ekstrakt wychodzi z większej ilości lasek wanilii, Ona użyła 16 długich lasek na 0,5 litra wódki (wpis w komentarzach). Na pewno im więcej tym lepiej! Mój ekstrakt jest rzeczywiście dość delikatny a jest w nim 6 lasek wanilii.
I jeszcze istotny komentarz:
wiesz co, ja uzylam 6 strąków b. długich lasek wanilii i to nadal nie bylo to
dokupilam 10 sztuk, i dopiero teraz powinno prawidlowo naciagnąc
o tym, ze jest cos nie tak, utwierdzila mnie w przekonaniu anonimowa opinia pozostawiona pod moim postem, ze z takiej ilosci strakow wanilii, to mam co najwyzej wodke o smaku waniliowynm
zatem w sumie na moj 0,5 litrowy ekstrakt pracuje 16 straków, 16 cm i 13 cm
Źródło -
http://pannakota.pl/2009/11/23/ekstrakt-waniliowy/