forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-28, 19:55:52

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669819 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Trotter-gear a la "adampio"
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Trotter-gear a la "adampio"  (Przeczytany 2853 razy)
adampio
Gość


Email
Trotter-gear a la "adampio"
« : 2011-06-16, 13:41:59 »

...........czyli krotko mowiac ewinskie nogi po parysku.

Nogi bez kopyt moczymy chwile we wrzacej wodzie, skrabiemy skore do czystosci, bardzo dokladnie.

Wszystkie warzywa czyscimy, obieramy i kroimy w mniejsze czesci. Teraz akladamy nogi do odpowiedniego garnka, zalewamy woda, tak aby cale nogi byly pod woda i gotujemy do momentu kiedy pojawi sie brazowa piana. Wylewamy wode i pluczemy nogi. Teraz wkladamy ponownie nogi do garnka tym razem z warzywami i wszystkimi ziolami i przyprawami i to wszystko zalewamy butelka madeiry. Jezeli bzawartosc butelki nie zakrywa calych nog, dolewamy boulionu, moze byc z kostki.
WSzystko gotujemy okolo 3 godzin, na malym ogniu pod pokrywa.

Kiedy nogi sa miekkie wylawiamy je z wywru i wyciagamy z nich wszystkie male kostki. Moze byc ich duzo. Nastepnie kroimy mieso i tluszcz w mniejsze kawalki i wkladamy ponownie do tego samego garnka. Pozwalamy potrawie ponownie sie gotowac na malym ogniu  i pod przykryciem do czasu kiedy calosc zgestnieje do konsystencji ragout ( dosc gesta). Doprawiamy sola i pieprzem.

Po przestygnieciu dzielimy calosc na mniejsze porcje i wkladamy do torebek, ktore mozna mrozic i oczywiscie wkladamy wszystko do zamrazarki.


Trotter-gear mozna urzyc do kilku spraw. Na przyklad: smazymy kilka plasterkow boczku na patelni a nastepnie naloz kilka lyzek trotter - gear i kilka suszonych sliwek i polej to wszysko mala iloscia czerwonego wina..pozwol sie wszyskiemu lekko podsmazyc i poloz na kawalek zristowanego optymalnego chleba. ...pycha

Trotter-gear mozna rowniez dodac do kazdego rogoutu, podnoszac jego smak albo do dan, w ktorych mieso jest za chude.Jak juz sami zrobicie to bedziecie wiedzieli do czego to mozna urzyc. Najprawdopodobniej do kazdego  krupniku albo innej zupy.

Skladniki

5-6 swinskich nog,
2 cebule
2 marchwie
2-3 pory
½ selera
3-4 galazki timian
boulion
1 butelka Madeira ( moze byc pol)
Sol i pieprz

PS. Moja konczyla przyzadzanie takiego trotter-gear w momencie kiedy z nog wyciaga sie kosci i dodawala tylko ugotowane ziemniaki albo wlasnie jakas kasze i byl krupnik. Uwaga alkohol juz wyparowal. Laughing
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.05 sekund z 19 zapytaniami.