Teraz są kotlety mielone z papryką i pieczarkami...
z mniejszej ilości mielonego i z większej ilości warzyw...można więc zajadać się tą potrawą bez ziemniaków, bo proporcje ma idealne...niejedna kobieta może jej pozazdrościć...
Jest to danie smaczne i atrakcyjne, chociaż nie powiem, żeby było mało pracochłonne...Dobrą godzinę zajmuje jego przygotowanie.
Składniki:
700g mięsa mielonego wieprzowego (zmieliłam boczek z łopatką, ale może być gotowe mieso ze sklepu)
4 żółtka i dwa białka
160g smalcu (120 do duszenia warzyw i 40g do smażenia kotlecików mielonych)
300g cebuli
400g papryki (dałam jedną czerwoną i jedną żółtą, aby danie ładniej wyglądało)
350g pieczarek
40g bułki tartej
natka pietruszki
puszka krojonych pomidorów 400g(ja miałam całe, więc pokroiłam je sama)
Warzywa pokroiłam w kosteczkę i usmażyłam na patelni - na smalcu (120g) - najpierw pieczarki z cebulą,jak już leciutko zarumieniły się,dodałam paprykę, a na koniec dorzuciłam pomidory z puszki (całość - wraz ze znajdującym się tam sokiem pomidorowym).
Na drugiej patelni w międzyczasie smażyłam niewielkie kotleciki z mięsa mielonego ( wraz z żółtkami, białkami, bułką tartą i przyprawami - wystarczy pieprz i sól - bez obtaczania ich w bułce tartej (na pozostałej ilości smalcu - czyli 40g).
Na smażone kotleciki nałożyłam podduszone warzywa, przykryłam całość pokrywką i dusiłam na małym "ogniu" jeszcze 15 minut. Na gotowe danie, już na półmisku, posypałam natkę pietruszki.
Danie to można jeść samo jak i z ziemniakami. Smacznego...
B: T :W wynosi 1 :3 :0,8
W 100g gotowej potrawy jest: białka 7,8g tłuszczu 24g węglowodanów 6,1g
Jest to danie smaczne i atrakcyjne, chociaż nie powiem, żeby było mało pracochłonne...Dobrą godzinę zajmuje jego przygotowanie.
http://entertainment.webshots.com/album/581860663ebaIcm