Pieczeń z karkówki z papryką.
Składniki:
Karkówka 2 kg
smalec 200 g
pieczarki 400 g (można zrobić bez nich)
cebula 800 g
papryka czerwona ok. 200 g ( może dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego)
Mięso pokroić w centymetrowe plastry i poukładać w brytfannie "na zakładkę" (jak np. plasterki sera na półmisku) , posypać przyprawami - może być tylko sól i pieprz , dodać pół kostki smalcu, zakryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku dwie godziny.
W tym czasie podsmażyć na patelni cebulę, pieczarki i paprykę - z pozostałą ilością smalcu (można na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego) .
Jeśli mięso jest gotowe, dodać na niego usmażoną cebulę z papryką (równą warstwę na górze), zakryć i pozostawić w gorącym piekarniku na 10 min.
Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego
BTW całej potrawy (z pieczarkami bez koncentratu) wynosi:
B 322g T 656g W 51 (w 100g B 32 T 65 W 5 )
BTW 1 : 2 : 0,2
I tutaj mam zdjęcie gotowej potrawy...