No ma nisko, bo ksylitol wchodzi na szlak pentozofosforanowy z pominiÄciem redukcji NADP
+, czyli teoretycznie nie jest tuczÄ
cy dla naukowcĂłw, ale gdy poĹÄ
czy siÄ z erytrozo-4-fosforanem, to z tego powstaje fruktozo-6-fosforan i aldehyd 3-fosforanowy, a zatem "odchudzanie" ksylitolem nie wchodzi w rachubÄ, a zaletÄ
ksylitolu jest jedynie mniejsze zakwaszenie organizmu niĹź przy glukozie, ale to takie triki biochemiczne sÄ
, co nawet naukowcom trudno pojÄ
Ä!Â
Chodzi o to, Ĺźe organizm nie ma co zrobiÄ z fragmentem dwuwÄglowym pochodzenia pentozowego, ktĂłry nie moĹźe wejĹÄ na cykl kwasĂłw trĂłjwÄglowych, wiÄc to takie hokus pokus, aby daĹo siÄ pentozy teĹź zamieciÄ na tĹuszcz, jak jest taka potrzeba.
A potrzeba wystÄpuje, jeĹli zajada siÄ ksylitol, a nie glukozÄ.Â
I stÄ
d jest ograniczenie dawki dla ksylitolu, choÄ IG jest niskie.
Nie chciaĹem tego pisaÄ, ale moĹźe siÄ przyda jakiemu przyszĹemu nobliĹcie!Â