Strony: 1 2 [3]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Co jemy ???????????????? (Przeczytany 23972 razy)
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
To było dla mnie najbardziej obrzydliwe... "Prawdziwy przysmak dla fanów sera. Jednak zjedzenie go, wymaga sporej odwagi. Casu Marzu ser z mleka owczego, który przez sardyńskich mleczarzy, po wyrobieniu wystawiany jest na świeże powietrze i tam zostawiany, aby muchy serowe -Piophila Casei- złożyły tam jaja. Kiedy z sera wyklują się larwy, dochodzi do bardzo mocnej fermentacji sera. Larwy muchy serowej, mają około ośmiu milimetrów i potrafią bardzo wysoko skakać, dlatego też do jedzenia sera należy założyć specjalne okulary, aby chronić oczy. Podczas spożywania, larwy należy bardzo dobrze pogryźć, gdyż jeśli dostaną się żywe do przewodu pokarmowego, mogą przewiercić się i podziurawić jelita. Niektórzy amatorzy tego dość obrzydliwego przysmaku, po rozsmarowaniu sera na chlebie, usuwają skrupulatnie larwy, aby bez zbędnego stresu cieszyć się doskonałym smakiem". I znów te dziurawe jelita...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 2 [3]
|
|
|
|