kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
już jestem ciekawa smaku tej szarlotki....koniecznie muszę spróbować
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jeszcze raz przeczytałam ten przepis na szarlotkę. Musi być ona świetna, ale wygląda na pracochłonną. Jak będę trochę wolniejsza ( albo szybsza i uporam się z obecnymi zajęciami) to "muszę" ją spróbować. Potem będę z dumą opisywała jej smak..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Reniu , gdy wykonasz i przeliczysz czas , będziesz pozytywnie zaskoczona. Wiem co mówię. Smacznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
To mnie zmobilizowało. Zrobiłam sobie już listę zakupów (tylko jabłka i drożdże muszę kupić)...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
..no i orzechów też nie mam..chyba włoskie mają być?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Tak - najtańsze i pod ręką - zawsze przebrane i w większości zmielone. To taki dyżurny u nas produkt.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Kupiłam włoskie orzechy łuskane i rozdrobniłam je blenderem. Poszło to beznadziejnie . Lepiej mogłam zmielić je w młynku do kawy, albo potłuc tłuczkiem przez woreczek (tej opcji nie lubię za bardzo, bo trafiają się kawałki łupin). Jabłek renet nie dostałam - to wzięłam kg. championów (po obraniu 75 dag) i utarte pokropiłam sokiem z cytryny (nie ciemnieją). Dałam jeszcze do ciasta odrobinę soli i małą łyżeczkę cukru (żeby rodzina nie narzekała, że znowu robię tylko dla siebie ). No i "Dumna Krysia" siedzi teraz w piekarniku.. (w tortownicy z papierem na dnie)). Nie wiedziałam czy to 5 dag smalcu miało być do wysmarowania blachy (trochę to dużo) i dodałam do ciasta.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Hehehe , zawsze jest nieco ubawu przy tej "Krysi"... smalec do ciasta , a orzechy nalezy zawsze przebrać , aby uratować plomby/'zęby.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Już dwa małe kawałeczki "Dumnej Krysi" zjadłam. Tak jak pisałeś smaczna i niesamowicie syta. Bardziej czuję smak orzechów, niż jabłek. Niebo w "gębie"..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Cieszę się Reniu - jest to dla mnie największa nagroda.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
..miło mi również.. ..a sami wymyśliliście ten przepis, czy przerobiliście jakiś już istniejący?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Raczej sami - ja nie mykam po słodkościach netowych. Zaznaczyłem wielokrotnie , że cukiernik za mnie żaden. Ochota na jabłko zrodziła ten przepis. Żona kombinowała , ja liczyłem i jest co jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Tyle miejsca w Twoim poście, że aż się prosi zdjęcie jakiejś pyszności..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
No tak , tylko kto to zrobi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jeszcze odnośnie szarlotki, to sobie tak myślałam, że mogłaby też być całkiem dobra, gdyby zamiast masy orzechowej - na wierzch dać bitą śmietanę z dodatkiem łyżeczki rozpuszczonej żelantyny. Może nie byłoby tak...dumnie ..ale smacznie chyba niemniej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|