forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-14, 19:11:01

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669459 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Szarlotka "Dumna Krysia."
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Szarlotka "Dumna Krysia."  (Przeczytany 12848 razy)
kristan
Go


Email
Szarlotka "Dumna Krysia."
« : 2010-05-09, 09:40:08 »

Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #1 : 2010-05-21, 13:03:46 »

już jestem ciekawa smaku tej szarlotki....koniecznie muszę spróbować Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72184


Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #2 : 2010-05-21, 14:30:04 »


Jeszcze raz przeczytałam ten przepis na szarlotkę. Musi być ona świetna, ale wygląda na pracochłonną. Jak będę trochę wolniejsza ( albo szybsza i uporam się z obecnymi zajęciami) to "muszę" ją spróbować. Potem będę z dumą  Wink opisywała jej smak.. Razz
Zapisane

kristan
Go


Email
Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #3 : 2010-05-22, 09:23:04 »

Reniu , gdy wykonasz i przeliczysz czas  , będziesz pozytywnie zaskoczona. Wiem co mówię.
Smacznego.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72184


Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #4 : 2010-05-22, 09:32:37 »


To mnie zmobilizowało. Zrobiłam sobie już listę zakupów (tylko jabłka i drożdże muszę kupić)... Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72184


Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #5 : 2010-05-22, 09:34:29 »


..no i orzechów też nie mam..chyba włoskie mają być?
Zapisane

kristan
Go


Email
Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #6 : 2010-05-22, 11:00:28 »

Tak - najtańsze i pod ręką - zawsze przebrane i w większości zmielone. To taki dyżurny u nas produkt.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72184


Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #7 : 2010-05-22, 11:49:42 »

Kupiłam włoskie orzechy łuskane i rozdrobniłam je blenderem. Poszło to beznadziejnie Sad . Lepiej mogłam zmielić je w młynku do kawy, albo potłuc tłuczkiem przez woreczek (tej opcji nie lubię za bardzo, bo trafiają się kawałki łupin). Jabłek renet nie dostałam - to wzięłam kg. championów (po obraniu 75 dag) i utarte pokropiłam sokiem z cytryny (nie ciemnieją). Dałam jeszcze do ciasta odrobinę soli i małą łyżeczkę cukru (żeby rodzina nie narzekała, że znowu robię tylko dla siebie Cool). No i "Dumna Krysia" siedzi teraz w piekarniku.. Cool (w tortownicy z papierem na dnie)). Nie wiedziałam czy to 5 dag smalcu miało być do wysmarowania blachy (trochę to dużo)  Rolling Eyes i dodałam do ciasta.
Zapisane

kristan
Go


Email
Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #8 : 2010-05-22, 12:29:53 »

Hehehe , zawsze jest nieco ubawu przy tej "Krysi"... smalec do ciasta , a orzechy nalezy zawsze przebrać , aby uratować plomby/'zęby.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72184


Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #9 : 2010-05-22, 19:47:56 »


Już dwa małe kawałeczki "Dumnej Krysi" zjadłam. Tak jak pisałeś smaczna i niesamowicie syta. Bardziej czuję smak orzechów, niż jabłek. Niebo w "gębie".. Very Happy
Zapisane

kristan
Go


Email
Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #10 : 2010-05-22, 20:21:34 »

Cieszę się Reniu - jest to dla mnie największa nagroda.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72184


Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #11 : 2010-05-22, 20:26:39 »


Very Happy ..miło mi również.. Very Happy ..a sami wymyśliliście ten przepis, czy przerobiliście jakiś już istniejący?
Zapisane

kristan
Go


Email
Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #12 : 2010-05-22, 21:05:43 »

Raczej sami - ja nie mykam po słodkościach netowych. Zaznaczyłem wielokrotnie , że cukiernik za mnie żaden. Ochota na jabłko zrodziła ten przepis. Żona kombinowała , ja liczyłem i jest co jest.

















Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72184


Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #13 : 2010-05-22, 22:53:17 »


Tyle miejsca w Twoim poście, że aż się prosi zdjęcie jakiejś pyszności.. Wink
Zapisane

kristan
Go


Email
Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #14 : 2010-05-23, 05:47:21 »

No tak , tylko kto to zrobi...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72184


Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
« Odpowiedz #15 : 2010-05-23, 08:00:33 »


Jeszcze odnośnie szarlotki, to sobie tak myślałam, że mogłaby też być całkiem dobra, gdyby zamiast masy orzechowej - na wierzch dać bitą śmietanę z dodatkiem łyżeczki rozpuszczonej żelantyny.
Może nie byłoby tak...dumnie Wink ..ale smacznie chyba niemniej.
Zapisane

Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 21 zapytaniami.