MORGANO
Go
|
FOSFOR Fosfor znajduje się we wszystkich żywych komórkach i pokarmach, a około 80% fosforu występu je w połączeniach z wapniem w kościach i zębach, nieco mniej w mięśniach i mózgu. Fosfor, aby był w pełni aktywny, wymaga obecności witaminy D oraz- wapnia, przy czym wapń i fosfor współdziałają najefektywniej, gdy występują w proporcji dwa do jednego. Fosfor odgrywa ogromną rolę w magazynowaniu i transporcie energii, kiedy występuje w postaci estrów fosforanowych Fosfor uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, jest budulcem błon komórkowych, tkanek miękkich, takich jak nerki, serce, mózg, mięśnie. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych i reakcjach chemicznych, pomagając m. in. w uwalnianiu energii z białek, węglowodanów i tłuszczów. Fosfor konieczny jest do utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów. Odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerek. Jest potrzebny podczas wzrostu i naprawy uszkodzonych tkanek podtrzymuje witalność organizmu, a także łagodzi bóle w zapaleniu stawów.
Niedobór Prawidłowa dieta codzienna zapewnia wystarczającą ilość fosforu, stąd przypadki niedoboru fosforu zdarzają się sporadycznie. Objawy niedoboru to: Stany osłabienia, zaburzenia w budowie masy kostnej, nieregularny oddech, zmęczenie, zaburzenia nerwowe.
Nadmiar Zwiększone spożycie fosforu wywołuje naruszenie równowagi mineralnej i obniżenie poziomu wapnia. Nie stwierdzono objawów zatrucia.
Źródła Większość produktów żywnościowych bogata jest w fosfor. Duże ilości fosforu zawierają ryby drób, mięso, pełne ziarno, jajka, orzechy, nasiona. / z mojego archiwum Morgano/
|