MORGANO
Go
|
WITAMINA B2. Inne nazwy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G, owoflawina. Witamina B2, rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawonowych — dehydrogenaz, odgrywających ważną rolę w procesach oksydoredukcyjnych, głównie w przemianie węglowodanów. Odgrywa również ważną rolę w biochemicznych przemianach w siatkówce oka, przez co warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Witamina B2, eliminując z organizmu człowieka trujące substancje zawarte w alkoholu i tytoniu, zapobiega nowotworom przełyku. Ryboflawina współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry.
Niedobór Objawy hipowitaminozy (niedoboru) witaminy B2: opóźnianie wzrostu, uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światło wstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń, swędzenie w okolicy ujścia pochwy, wypadanie włosów, brak koncentracji, zawroty głowy, bezsenność, zaburzenia oddechowe, obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych, pleśniawki, zajady jamy ustnej, łojotok, pelagra, choroby układu nerwowego, dystrofie mięśni, łuszczące się okolice nosa i ust, czoła i uszu.
Nadmiar Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty -
Źródła Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku i jego przetworach, jajach, jarzynach, mięsie. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w drożdżach. / z mojego archiwum Morgano/
|