MORGANO
Go
|
SWOJSKA ZAPIEKANKA.
Składniki. 1000 g ziemniaków 500 g wieprzowiny 500 g wywar bulionowy 250 g cebuli 200 g boczku 50 g oleju - sól
Sposób przygotowania. Wieprzowinę oprószyć solą pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, włożyć mięso, podsmażyć. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, oprószyć solą. Cebulę obrać, pokrojów cienkie krążki. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebulę i boczek wymieszać. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, mięso, ponownie ziemniaki oraz cebulę z boczkiem. Całość zalać bulionem. Piec 45 minut w temperaturze 200°C.
Ogółem 2500g B-T-W 131,2 – 266,2 165,8 / 3580 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 5,2 – 10,6 – 6,6 / 140 kalorii / 300 gram porcja 1 osobowa B-T-W 15,7 – 31,9 19,9 / 430 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 2,0 : 1,3 B+T/300g – 47,7g
|