MORGANO
Go
|
SAŁATKA Z POMIDORAMI, OGÓRKAMI I ŻÓŁTYM SEREM.
Składniki. 250g pomidorów 200g ogórek sałatkowy 100g ser Ementaler 100g jajka na twardo 2 szt. 50g małe ostre papryczki 50g oliwki /10 szt/. 100g cebula lub /pęczek szczypiorku/ 50g oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku - 5 filetów z sardeli (korki Helskie) - 1/2 łyżki ostrej musztardy -sól, pieprz
Sposób przygotowania. Pomidory jajka ementaler i ogórek sałatkowy pokroić w kostkę. Cebulę lub szczypiorek drobno pokroić, oliwki i przekroić na pół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Posiekać sardele, ostrą papryczkę i czosnek (można przecisnąć przez praskę) i wymieszać z oliwą z oliwek oraz musztardą. Powstałym sosem polać sałatkę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Ogółem 900g B-T-W 47,9 – 98,1 – 26,8 / 1180 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 5,3 – 10,9 – 3,0 / 130 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 8,0 – 16,4 – 4,5 / 200 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 2,1 : 0,6 B+T/150g – 24,3g
|